Tags

, , , , , , , ,

Postkantoor_Neude_hal_architect_Joseph_Crouwel_2

Postkantoor Neude Utrecht, foto: Japiot (eigen werk) via Wikimedia Commons

Een jaar geleden werd het Utrechtse postkantoor aan de Neude gesloten. Sindsdien is dit imposante Amsterdamse School-gebouw helaas niet meer toegankelijk voor het publiek. Gelukkig kun je de ruimte van de enorme hal nog wel ervaren via het weblab van ab-c media.

Foto: weblab ab-cFotograaf Frank van der Pol en Arjan den Boer van het weblab maakten een zeer gedetailleerde 360° panorama-foto van de hal, genomen vanaf 8 meter hoogte precies in het midden. Een spectaculair gezichtspunt, dat waarschijnlijk nog niemand eerder heeft ingenomen… Hierdoor kun je de ruimte in vogelperspectief bekijken.

Joseph Crouwel
Het Utrechtse hoofdpostkantoor werd in 1924 geopend en is ontworpen door Joseph Crouwel (1885-1962). Hij werkte bij de architecten De Bazel en Berlage en de Rijksgebouwendienst, waar hij uiteindelijk Rijksbouwmeester werd. Behalve postkantoren en scholen door het hele land ontwierp hij in Utrecht gebouwen op het Veeartsenijterrein. Zijn stijl is sterk beïnvloed door de Amsterdamse School maar wordt als functioneler en minder uitbundig gezien. Dat laatste blijkt bepaald niet uit het imposante Utrechtse postkantoor!

Postkantoor Neude, Utrecht. Foto: Th. van den Heuvel/RCEHendrik van den Eijnde
De beelden en decoraties in de hal zijn gemaakt door Hendrik van den Eijnde (1869-1939). Ze symboliseren het postwezen en maken het belang duidelijk dat men daaraan hechtte: de post verbindt landen en mensen over de hele wereld met elkaar. Postkantoren uit het begin van de vorige eeuw zijn dan ook ware kathedralen; een schril contrast met het postagentschap in de supermarkt dat nu hun functie moet overnemen. Het laatste postkantoor van Nederland aan de Neude in Utrecht werd op 27 oktober 2011 gesloten. Er komen winkels en horeca, maar onduidelijk is wanneer en hoe…

Tip: bekijk de indrukwekkende 3D-foto in de full-creen-mode en voel je voor heel even een vogel!

Bron: ab-c media weblab

Verwante berichten: