De droom van Henriette Roland Holst

Niets was ooit vergeefs, niets gaat ooit verloren – alles wordt opgenomen in den stroom des levens – willing en gedachte, droom en daad – allen worden in hem herboren – tot andren dan zij waren

Deze poëtische woorden zijn van dichteres Henriette Roland Holst (1869-1952), die als voorvechtster van het socialisme in contact stond met socialistische kopstukken als Lenin, Trotski en Rosa Luxemburg. In de recente documentaire Droom en daad geeft filmmaker Annette Apon aan de hand van Henriettes brieven, gedichten en toespraken een inzicht in haar diepste dilemma’s.

Richard Roland Holst
In de film staat de periode van 1891 tot 1927 uit Henriettes leven centraal. In die periode maakte Roland Holst, die getrouwd was met de socialistische kunstenaar Richard Nicolaüs Roland Holst (1868-1938), een dramatische ontwikkeling door. Als aankomend dichteres uit een gegoed burgerlijk milieu stortte ze zich vol idealisme en overgave in de arbeidersbeweging.

Ontgoocheling
Het was een roerige tijd. De tijd dat Nederland even leek te balanceren op de grens van een revolutie. Maar binnen de verschillende socialistische partijen vond een heftige richtingenstrijd plaats. Henriette, die eigenlijk een diep verlangen naar harmonie koesterde, vond niet gemakkelijk haar plek. Toen ze na een reis door de Sovjet-Unie ontgoocheld terugkwam, voelde ze zich bij geen enkele linkse partij meer thuis.

Bronnen: SNG Film/Studio Nieuwe Gronden en Amstelfilm

Bekijk hieronder de trailer van de film.

Geef een reactieReactie annuleren