De verbouwing heeft meer dan tien jaar geduurd, maar over twee maanden is het dan eindelijk zo ver: op zaterdag 13 april 2013 opent het Rijksmuseum in Amsterdam zijn deuren weer voor het publiek. Bezoekers kunnen zich straks niet alleen vergapen aan de vele kunstschatten, ook het gebouw is een kunstwerk op zich.
Het meesterwerk van architect Pierre Cuypers uit 1885 is grotendeels weer in oude luister hersteld. Veel originele details – zoals tegeltableaus, glas-in-loodramen, beeldhouwwerk, mozaïekvloeren en muurschilderingen – zijn gerestaureerd. In de Eregalerij, Voorhal, Nachtwachtzaal en in de trappenhuizen zijn de originele decoraties zoveel mogelijk teruggebracht.
Deze monumentale schilderingen met onder andere taferelen van belangrijke gebeurtenissen uit de vaderlandse geschiedenis werden na de dood van Cuypers (1827-1921) verwijderd, bedekt of overschilderd. Ook de doeken die de Oostenrijkse schilder Georg Sturm (1855-1923) voor de Voorhal en Eregalerij had gemaakt, werden van de wanden gehaald en opgeborgen in de depots van het museum. Vanaf april zijn ze weer in volle pracht te bewonderen. Net als de gereconstrueerde mozaïekvloer in de Voorhal.
Door het terugbrengen van al deze details kan de bezoeker Cuypers’ kunstkathedraal straks weer ervaren zoals de katholieke architect het destijds zelf heeft bedoeld. Hiermee krijgt Cuypers eindelijk eerherstel voor de felle kritiek die hem tijdens en na de bouw van het Rijksmuseum ten deel viel. Het gebouw leek volgens zijn criticasters te veel op een katholieke kerk en zou te historiserend en niet eigentijds zijn. “Ik zet geen voet in dat klooster”, zei koning Willem III uit woede over het rooms-katholieke karakter van het ontwerp van het gebouw. Hij weigerde de eerste steen te leggen, evenals het verrichten van de officiële opening.
Tegenwoordig is er weer meer waardering voor de ‘historische stijl’ van Cuypers, die bestaat uit een mengeling van voornamelijk neogotiek en neorenaissance. Zijn signatuur is het best bewaard gebleven in de bibliotheek die in grote lijnen zijn oorspronkelijke vorm en decoratie heeft behouden. Ook deze ruimte kan straks – voor het eerst – door de museumbezoeker worden bezichtigd.
Voorproefje
Neem alvast een voorproefje en bekijk hieronder een video van de gerestaureerde Voorhal.
Bron en foto’s: Rijksmuseum
–
Verwante berichten: