Ter gelegenheid van Kroningsdag speurden wij het internet en onze eigen verzameling af naar de mooiste Oranje-grafiek van rond 1900. Oftewel: het Koninklijk Huis in art nouveau stijl.
Maandelijks archief: april 2013
Theo Molkenboer: kracht door eenvoud
‘Iemand van een ongewone begaafdheid, die rusteloos als hij was, iedere techniek aanpakte en er iets in bereikte.’ Zo omschrijft tijdgenoot Reinier de Vries (1874-1953) zijn collega Theo Molkenboer (1871-1920), een van de meest veelzijdige en vernieuwende kunstenaars tijdens het fin de siècle.
Gebatikte boekband, Theo Molkenboer, Collectie KB
Kunsthandel Kunstconsult wist onlangs beslag te leggen op een zeldzame gebatikte spiegellijst van Theo Molkenboer. De spiegel is net als deze gebatikte perkamenten boekband ontworpen in 1899. In deze periode werkte Molkenboer volgens De Vries vooral als kunstnijveraar.
“Het was de tijd van beroering onder de jongere kunstenaars”, vertelt hij in 1925 in een artikel in Elsevier’s Geïllustreerd Maandschrift. “Velen die aanvankelijk als schilder debuteerden, voelden zich tot de versierende kunsten aangetrokken. Zo ook Theo Molkenboer, die als vlot en vaardig schilder-tekenaar menig portret had gemaakt, maar zich toen – waarschijnlijk onder invloed van Dijsselhof – op de decoratieve kunst ging toeleggen. In die tijd ontwierp hij tegels, vazen, meubelen en spiegellijsten.”
Lees het gehele artikel over het vroege batikwerk van Theo Molkenboer.
Jazzcafé voor de avant-garde van Parijs
Tout-Paris luisterde er naar jazz en andere vernieuwende muziek. De Franse pianist Alexandre Tharaud brengt met zijn laatste cd een hommage aan het legendarische cabaret ‘Le Boeuf sur le toit’ – ‘De Os op het dak’.
Les années folles
“Jean Cocteau was er bijna elke avond en speelde soms drums met de geweldige huispianist Jean Wiéner. Ook Clément Doucet speelde regelmatig piano in Le Boeuf sur le toit. Er waren optredens van populaire zangers als Maurice Chevalier, Yvonne George, Mistinguett en Kiki de Montparnasse. En onder het publiek bevonden zich kunstenaars als Picasso, Man Ray, Picabia, Diaghilev, Coco Chanel, Georges Simenon en André Gide. Kortom, de inspirerende kunstenaars en vernieuwers van les années folles.”
Website over Piet Mondriaan
Evolutie, Piet Mondriaan, 1911 (Collectie Gemeentemuseum Den Haag)
Piet Mondriaan – pionier van de abstracte kunst en grondlegger van het neoplasticisme – heeft sinds kort zijn eigen website. Mondriaan.nl is een initiatief van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) en het Gemeentemuseum in Den Haag. Volgens de instellingen is dit de grootste en meest uitgebreide website over de kunstschilder.
The making of the Rijksmuseum
Video
Nog acht nachtjes slapen en het is eindelijk zover! Na ruim 10 jaar renoveren en restaureren opent het Rijksmuseum op zaterdag 13 april zijn deuren weer voor het publiek. Bekijk nu alvast de film ‘The making of the Rijksmuseum’ van de Rijksgebouwendienst.