Opening Fin-de-Siècle Museum uitgesteld

Nog een paar maanden wachten en dan kun je deze prachtige Mucha-buste in het echt bewonderen in het nieuwe Fin-de-Siècle Museum in Brussel. In dit museum dat begin december zal opengaan, kun je een duik nemen in het rijke kunstenuniversum van het Brusselse fin de siècle, oftewel ‘het einde van de (19e) eeuw’.

Alphonse Mucha: De natuur, 1899-1900. Schenking van dhr. en mevr. Gillion-Crowet aan het Brussels Gewest, 2006. Verzameling in depot bij de KMSKB, foto : Bruno Piazza (Gillion Crowet)

De natuur, Alphonse Mucha 1899-1900 (Collectie Gillion-Crowet)

Het einde van die 19e eeuw was in vele opzichten een buitengewoon boeiende periode: artistiek, sociaal, economisch en politiek was er een geweldige dynamiek die een beslissende stempel op de wereld drukte. Historici stellen dat ‘de lange 19e eeuw’ pas eindigde in 1914, met het begin van de Eerste Wereldoorlog die miljoenen mensenlevens zou kosten. Niets zou nadien nog zijn als tevoren.

Art nouveau hoofdstad
Het nieuwe museum wil de rol van de ontwikkeling van de kunsten in een ruimer, historisch kader plaatsen. Brussel was immers op het einde van de 19e eeuw niet alleen de ‘hoofdstad van de art nouveau’, maar ook – en vooral – een van de meest dynamische kunststeden ter wereld. En dat op zo goed als alle terreinen van de artistieke creatie: literatuur, schilderkunst, opera, muziek, architectuur, fotografie en poëzie.

Naakt bij tegenlicht, Pierre Bonnard ca. 1908 (KMSKB)

Collectie Gillion-Crowet
Het Fin-de-Siècle Museum maakt deel uit van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) en zal onder andere onderdak bieden aan de beroemde Collectie Gillion-Crowet. Deze voormalige privécollectie bestaat uit louter topstukken uit de vroege art nouveau periode, waaronder meubelen van Victor Horta, edelsmeedkunst van Philippe Wolfers, glas van Émile Gallé, bronzen van Alphonse Mucha en symbolistische schilderijen van onder meer Fernand Khnopff en Jean Delville.

3D-projecties
De rest van de museumcollectie wordt samengesteld uit de schatkamers van andere Belgische musea, zoals de reeds genoemde KMSKB en het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis (KMKG), dat ook een grote art nouveau collectie heeft. Daarnaast zal het nieuwe museum met behulp van 3D-projecties aandacht besteden aan art nouveau architectuur.

Van uitstel…
De opening van Fin-de-Siècle Museum, die eigenlijk op 13 november 2012 had moeten plaatsvinden, is al twee keer uitgesteld en staat nu voor begin december gepland. Hopelijk gaat het gezegde – van uitstel komt afstel – hier niet op!

Bron: Uit in Brussel

Geef een reactieReactie annuleren