Hommage aan Coco Chanel

Coco Chanel, 1935 (foto: Man Ray)

Het Gemeentemuseum Den Haag brengt vanaf 12 oktober tot 2 februari 2014 een hommage aan Coco Chanel. De expositie ‘Chanel: de legende’ vertelt het fascinerende verhaal van deze stijlicoon van de jaren 20 en 30.

Denk je aan Coco Chanel, dan denk je aan elegantie, stijl en bewegingsvrijheid. Aan klassieke ontwerpen, de ‘little black dress’ en beroemde klanten. Aan Chanel No. 5 en mooie sieraden. Chanels kleurrijke levensloop – van ‘rags to riches’ – spreekt al generaties tot de verbeelding en inspireert nog steeds.

Marlene Dietrich
‘Chanel: de legende’ vertelt het fascinerende verhaal van Coco Chanel en haar befaamde modehuis. De tentoonstelling toont diverse topstukken zoals originele Chanel-ontwerpen uit de jaren 20 en 30, mantelpakken uit de jaren 60 en creaties gedragen door beroemde klanten zoals Marlene Dietrich, Romy Schneider en koningin Paola van België.

Marilyn Monroe
Naast originele kledingontwerpen toont de expositie ook accessoires en een bijzondere selectie Chanel ‘costume jewellery’ afkomstig uit particulier bezit: sprankelend, kleurrijk en op-en-top Chanel chic. Een originele flacon Chanel No. 5 uit 1921 in de tentoonstelling ontroert in zijn eenvoud. Dit meest verkochte vrouwenparfum ter wereld ontlokte jaren later aan Marilyn Monroe de uitspraak dat zij in bed ‘alleen een paar drupjes Chanel No. 5 droeg’.

Little-black-dress-kopieën
De ontwerpen van Chanel zijn vaak gekopieerd. Zo is de felbegeerde Chanel ‘2.55’ handtas nog steeds één van de meest geïmiteerde tassen ter wereld. Op de expositie zijn vele kopieën te zien die zijn uitgevoerd door modehuizen van over de hele wereld. Zo zijn er ‘little black dresses’ van onder andere C & A Brenninkmeyer, Max Heymans, C.H. Kühne & Zn., Yves Saint Laurent, Issey Miyake en Hussein Chalayan.

Yves Saint Laurent
Coco Chanel zelf beschouwde het als een groot compliment wanneer haar ontwerpen werden nagevolgd. Hoe meer vrouwen gekleed gingen ‘à la Chanel’, hoe liever het haar was. Haar commentaar op de ‘little black dresses’ van Yves Saint Laurent loog er niet om: ‘Saint Laurent heeft een uitstekende smaak. Hoe meer hij me kopieert, hoe meer hij bewijst, dat hij stijl heeft.’

Karl Lagerfeld
‘Chanel: de legende’ neemt de bezoeker mee op een adembenemende reis door het leven en werk van Coco Chanel. Daarnaast wordt ook de rol van Karl Lagerfeld belicht, die het modehuis sinds 1983 nieuw leven inblies door Chanels erfenis te combineren met de huidige tijdsgeest. Respectvol, stijlvol en met de ‘esprit’ van zijn illustere voorgangster. Zoals Coco Chanel al zei: ‘fashion fades, only style remains the same’.

Bron: Gemeentemuseum Den Haag
Foto’s: Gemeentemuseum/Pictoright

Verwante berichten:

Geef een reactieReactie annuleren