Ontmoeting van twee fin de siècles

droomkunst_kwaaitaal_toorop

Wat hebben hedendaagse kunstenaars gemeen met kunstenaars van 100 jaar geleden? Deze vraag staat centraal op de tentoonstelling Droomkunst in museum Singer Laren.

Vanaf 29 mei toont Singer Laren een sprookjesachtige wereld van schilderkunst, fotografie en tekeningen van rond 1900 en 2000. Droomkunst presenteert meer dan 250 werken van o.a. Jan Toorop, Willem van Konijnenburg, Antoon Derkinderen, Theo Hoytema, Erwin Olaf, Inez van Lamsweerde, Ruud van Empel en Gé-Karel van der Sterren.

Goudfazanten, Theo van Hoytema (1894)

Collectie Gerard van Wezel
Alle kunstwerken zijn afkomstig uit de particuliere collectie van Gerard van Wezel, een groot liefhebber van symbolistische kunst. Al verzamelend ontdekte hij dat de kunst van rond 1900 vele parallellen vertoont met die van nu.

Van sprookjes tot science fiction
Beide eeuwwisselingen hebben kunst voortgebracht waarin alles mogelijk lijkt. Een kunst vol fantasie, balancerend op de rand van decadentie. Kunstenaars lieten en laten zich inspireren door onderwerpen uit de wereld van sprookjes, sagen, mythen, religies of – tegenwoordig – de science fiction.

Schilderij van Gé-Karel van der Sterren (1998)

Verrassende combinaties
Droomkunst brengt de twee fin de siècles bij elkaar en legt verrassende verbanden. De bezoeker wordt verrast door bijzonder geslaagde combinaties.

Kolibries en goudfazanten
Zo passen de paradijselijke bloemranken en kolibries van Gé-Karel van der Sterren uit 1998 perfect bij de Goudfazanten van Theo van Hoytema uit 1894. En oogt het dromerige fotografisch zelfportret van Danielle Kwaaitaal als het hedendaagse zusje van Jan Toorops Fidessa (zie beelden bovenaan). Kortom, een expositie die je als liefhebber van fin-de-siècle-kunst niet mag missen!

De expositie Droomkunst is te zien van 29 mei tot en met 31 augustus. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus van WBooks (prijs € 27,50).

Bron en beeldmateriaal: Singer Laren (Collectie Gerard van Wezel)

Geef een reactieReactie annuleren