Tags

, , , , , , , , , , , , , , ,

Proefdruk1_programma_concertgebouw_Roland_holst

Proefdruk voor een programmaboekje van het Concertgebouw (1921)

Twee jaar geleden kocht ik op internet drie proefafdrukken van de socialistische kunstenaar Rik Roland Holst. De prenten zijn afkomstig uit zijn nalatenschap, maar geen enkel museum wilde ze hebben…

Richard Nicolaüs Roland Holst (1868-1938), ‘Rik’ voor intimi, was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de socialistische gemeenschapskunst in Nederland. Zijn meest bekende werk zijn de muurschilderingen in vakbondsgebouw De Burcht in Amsterdam. Daarnaast was Roland Holst een groot tekenaar, glazenier, grafisch ontwerper, docent en schrijver, die zijn stempel heeft gedrukt op de kunst in de eerste decennia van de 20ste eeuw. Vandaag de dag is Roland Holst als kunstenaar wat in de vergetelheid geraakt. Er zijn maar weinig musea die zijn werk nog exposeren.

Jubileumprent_ANDB_Roland_Holst_1904

Jubileumprent voor het 10-jarig bestaan van de ANDB

Nalatenschap
Eind jaren 60 kreeg het Rijksprentenkabinet het ateliernalatenschap van Roland Holst in bezit. Nadat het prentenkabinet van het Rijksmuseum hieruit een keuze had gemaakt, mochten ook andere musea werken uitkiezen. Uiteindelijk kwam het restant via het Kröller-Müller Museum terecht bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, die de laatste 105 prenten en proefafdrukken liet veilen op museumveiling.nl.

Omslag_Architect_Roland_Holst

Tijdschriftomslag voor De Architect (1912)

Tientjeswerk
Een buitenkansje dus voor verzamelaars en andere liefhebbers van kunst rond 1900. Veel prenten – op een paar originele ontwerptekeningen na – brachten niet meer dan een paar tientjes op! Zelf kwam ik er jammer genoeg te laat achter dat de werken van een van mijn favoriete kunstenaars voor een habbekrats werden verpatst. Ik wist alleen nog bij de laatste veiling 3 prenten op de kop te tikken: een proefdruk voor een programmaboekje van het Concertgebouw, een jubileumprent ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de Algemeene Nederlandsche Diamantbewerkersbond (ANDB) en een proefdruk voor de Ideal Home Exhibition.

Proefdruk_Ideal_Home_Exhibition_Roland_Holst

Proefdruk Ideal Home Exhibition, Holland Section, List of artists (1914)

Weldadigheidskalender
Via Marktplaats kwam ik gelukkig in contact met een verzamelaar die meerdere werken via de internetveilingen had gekocht. Van hem kon ik onlangs nog 3 prenten overnemen. Het betreft een proefdruk voor een Weldadigheidskalender uit 1917, een proefdruk voor een ander programmaboekje van het Concertgebouw en een gesigneerde litho met als titel ‘De geboorte van Venus’.

Omslag_ANDB_feesten_achturen-dag_Roland_Holst

Programma van de feesten bij de invoering van den achturen-dag (1911)

Samen met het omslag van kunsttijdschrift De Architect, een proefdruk van het ‘Programma van de feesten bij de invoering van den achturen-dag’ en meerdere programmaboekjes en ex librissen die zich al in mijn collectie bevinden, begint mijn Roland-Holst verzameling al aardig uit te dijen!

Proefdruk_Weldadigheidskalender_Roland_Holst

Weldadigheidskalender ten bate der kankerinstituten te Rotterdam en Amsterdam (1917)

Wendingen_Schelpennummer_ontwerp_RN_Roland_Holst_1923

Wendingen
De litho ‘De geboorte van Venus’ maakte Roland Holst in 1923 voor de omslag van het Schelpennummer van Wendingen. Opvallend is dat de afbeelding gespiegeld is ten opzichte van het uiteindelijke coverbeeld van Wendingen. Verder ontbreekt de belettering en zijn er duidelijke detailverschillen in het haar van Venus en in de achtergrond. De litho is dus duidelijk geen proefdruk, maar een op zichzelf staand kunstwerk. Dit verklaart ook waarom de prent zowel in de steen als met de hand is gesigneerd.

Litho_Roland_Holst_Venus_geboorte

Litho “De geboorte van Venus” (1923)

Proefafdrukken
Het aardige van proefafdrukken is dat deze vaak in andere kleuren zijn gedrukt dan de uiteindelijke uitvoering. Zo is het programmaboekje voor het Concertgebouw niet in rood met goud uitgebracht, maar wel in 3 andere kleurencombinaties (zie de afbeeldingen hieronder). Verder werden proefdrukken vaak in kleine oplages gedrukt en verkocht (of geschonken) aan relaties, zoals bevriende kunstenaars, familie en vaste opdrachtgevers. Voor verzamelaars zoals ik zijn proefdrukken daarom extra bijzonder, helemaal als ze uit de nalatenschap van de kunstenaar komen!

Proefdruk2_programma_concertgebouw_Roland_Holst

Proefdruk voor een programmaboekje van het Concertgebouw (1918)

Programmaboekjes_Concertgebouw_kleurvarianten

Het programmaboekje werd uitgebracht in 3 andere kleurencombinaties.