Nederlandse sport anno 1898

De fine fleur van de Nederlandse kunst rond 1900 werkte mee aan het nationale Sportalbum voor koningin Wilhelmina. Twee weken geleden nam koning Willem-Alexander de heruitgave van dit unieke boek in ontvangst tijdens het jubileumcongres van de Vereniging Sport en Gemeenten. 

Sportalbum 1898, gebatikte boekband door Carel Adolph Lion Cachet

De band tussen de Oranjes en sport is lang. Zo werd er in 1898, ter gelegenheid van de inhuldiging van koningin Wilhelmina, een groot nationaal sportfeest georganiseerd. Bij die gelegenheid werd aan Wilhelmina het Sportalbum 1898 overhandigd.

Nationale trots
Dit was een historische uitgave, want voor de eerste keer in de Nederlandse sportgeschiedenis werd een overzicht gemaakt van de complete Nederlandse sport van dat moment. Het was een nationale uiting van trots, van het beste wat onze sport te bieden had.

Gebatikte schutbladen
Ook kunstzinnig gezien is het Sportalbum een unieke uitgave, waaraan de fine fleur van de Nederlandse kunst meewerkte. De gebatikte perkamenten band en schutbladen zijn bijvoorbeeld ontworpen en uitgevoerd door Carel Adolph Lion Cachet, die als boekbandontwerper bekend stond om zijn rijke en luxe stijl.

De perkamenten schutbladen zijn ook ontworpen en in batiktechniek uitgevoerd door Carel Adolph Lion Cachet. Foto: Koninklijk Huis

Beste kunstenaars
De sportverenigingen werden illustratief vormgegeven door enkele van de beste kunstenaars uit die tijd. Zo bevat het album tekeningen van Jac. van den Bosch, Adolf le Comte, Theo Colenbrander, Abraham Gips, Theo van Hoytema, Menso Kamerlingh Onnes, Eduard Kerling, Karel Sluijterman, Willem Vaarzon Morel en Jaques Veldheer.

Beoefenaars van golf of terreinkolven, veld- en ijskolf (hockey) eren de koningin met een fraaie en grillige illustratie door Willem Vaarzon Morel. Foto: Koninklijk Huis

Collectie boekbanden
Het Sportalbum 1898 is een van de pronkstukken uit de collectie boekbanden van het Koninklijk Huis. Toen de vraag kwam om een heruitgave van het boek te maken, gaf Willem-Alexander zijn persoonlijke toestemming. De moderne replica heeft dezelfde band als het album uit 1898 en is voorzien van een inleidend hoofdstuk over de historische banden tussen de Nederlandse sport en het Koninklijk Huis.

Online bekijken
Maar zoals bij elke replica heeft het natuurlijk niet die unieke uitstraling als het originele album uit 1898. Ook is de herdruk nogal kostbaar (€ 99,95). Maar gelukkig is het origineel ook online te bekijken op de website van het Koninklijk Huis.

Bron en afbeeldingen: www.koninklijkeverzamelingen.nl

1 gedachte op “Nederlandse sport anno 1898

Geef een reactieReactie annuleren