Tags

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Jac. van den Bosch, ontwerptekening voor interieur met buffet en schilderij met flamingo's, 1888 (Collectie SSK)

Jac. van den Bosch, ontwerptekening voor interieur met buffet en schilderij met flamingo’s, 1888 (Collectie SSK)

De Stichting Schone Kunsten rond 1900 bestaat 50 jaar. En dat wordt gevierd met een prachtige jubileumtentoonstelling! Het Drents Museum toont tot 1 maart 2015 een selectie uit de circa 25.000 objecten tellende collectie.

In 1964 werd de Stichting Schone Kunsten rond 1900 (SSK) opgericht door de nazaten van kunstenaars en kunstnijveraars die werkten tijdens de periode 1885-1935. Zij waren bezorgd over de bestemming van de kunstwerken waarmee ze zo vertrouwd waren in hun jeugd en die zij nog in bezit hadden.

Georg Rueter, De verjaardagskroon, 1917 (Collectie SSK)

Georg Rueter, De verjaardagskroon, 1917 (Collectie SSK)

Belangstelling bevorderen
De grote vernieuwende kunstenaars van rond de eeuwwisseling hadden een plek in de musea veroverd, maar voor het ‘grote peloton daarachter’ bestond in de jaren 60 nauwelijks belangstelling. Hier wilde de SSK verandering in brengen. Het doel was het werk van hun voorouders te verzamelen, bijeen te houden en de belangstelling voor deze vruchtbare periode in de Nederlandse kunstgeschiedenis te bevorderen.

Bekledingsstof Theo Nieuwenhuis op fauteuil van Tjerk Tjeerde, 1908 (Collectie SSK)

Bekledingsstof Theo Nieuwenhuis op fauteuil van Tjerk Tjeerde, 1908 (Collectie SSK)

Inzicht in atelierpraktijk
Het unieke van de SSK-collectie is de herkomst uit ateliernalatenschappen, die onder andere bestaan uit ontwerptekeningen, schetsen, schetsboeken en schilderskistjes. Daarmee geeft deze collectie een waardevol inzicht in de atelierpraktijk van de betreffende kunstenaars. Sinds 1983 is de circa 25.000 objecten tellende collectie ondergebracht bij het Drents Museum, dat zelf ook toegepaste kunst uit deze periode verzamelt.

Rijkdom collectie
De focus van de jubileumtentoonstelling ‘Schat aan schoonheid’ ligt op het veelzijdige talent van de kunstenaars die rond 1900 werkzaam waren. Zo toont de expositie voorwerpen die variëren van schilderijen en meubelontwerpen tot serviezen en damast. De rijkdom van de SSK-collectie wordt zichtbaar aan de hand van kunstobjecten van glas, metaal, keramiek en daarnaast sculptuur. Met werk van onder meer Chris van der Hoef, Lambertus Zijl, Jan Eisenloeffel en Willem Brouwer.

Gerrit Willem Dijsselhof, Kreeft, 1886 (Collectie SSK)

Gerrit Willem Dijsselhof, Kreeft, 1886 (Collectie SSK)

Ereplek voor 5 kunstenaars
Een ereplaats in de expositie is weggelegd voor 5 kunstenaars die zich niet tot de beeldende of toegepaste kunst of tot een bepaald terrein beperkten: Georg Rueter, Gerrit Willem Dijsselhof, Theo Nieuwenhuis, Chris Lebeau en Jac van den Bosch. Zij zijn behalve om hun representatieve veelzijdigheid ook uitgekozen omdat zij met hun werk zowel de belangrijke periode rond 1900 als de latere art deco periode vertegenwoordigen. Van deze kunstenaars zijn ensembles te zien, variërend van gebatikte zijde tot glas, van olie op doek tot keramiek en sierpapier.

G.H. Lantman, Pendule, 1920, tombak en email (Collectie Drents Museum)

G.H. Lantman, Pendule, 1920, tombak en email (Collectie Drents Museum)

Expositie over George Henri Lantman
Maar net zo interessant is het werk van minder bekende kunstenaars in de SSK-collectie, zoals bijvoorbeeld de edelsmid en metaalkunstenaar George Henri Lantman, aan wie een aparte tentoonstelling is gewijd. Bij deze expositie, die te zien is tot en met 1 februari 2015, is ook weer een publicatie in de reeks van Nederlandse kunstenaars uit het tijdperk rond 1900 verschenen. Reden te meer om weer eens af te reizen naar Assen!

Bron en foto’s: Drents Museum/Stichting Schone Kunsten rond 1900