Amsterdamse School en de woningnood

YouTube poster

Interessante video over het creatieve antwoord van de jonge Amsterdamse School-architecten op de woningnood in Amsterdam.

Amsterdam trok rond 1900 veel mensen op zoek naar werk. Deze arme arbeiders woonden dicht op elkaar in nauwe straten en in slechte en ongezonde krotwoningen. Door de invoering van de Woningwet in 1901 en het vooruitstrevende volkshuisvestingsbeleid van SDAP-wethouder Floor Wibaut zou deze erbarmelijke situatie veranderen. De krotten werden gesloopt en maakten plaats voor nette arbeiderswoningen.

Hendrik Wijdeveld
Een groep jonge, idealistische architecten werkte mee aan deze grote sociale woningbouwprojecten. Zij kenden elkaar uit het atelier van Eduard Cuypers en bouwden in de nieuwe stijl van de Amsterdamse School. In het laatste deel van de video blikt een van hen – architect Hendrik Wijdeveld – tijdens een interview in 1975 terug op deze bewogen periode.

4 gedachten over “Amsterdamse School en de woningnood

 1. henk50 – Alkmaar – Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.
  henk50 op schreef:

  Ik kan natuurlijk bij alle blogs een reactie gaan plaatsen, maar ik houd het algemeen. Wat is dit een bijzonder (mooi) blog! Eigenlijk vind ik het kunst in blogvorm! Ik ga vaker even een kijkje nemen!

  • Sipke vd Peppel – The Netherlands – I write to share my passion for early 20th century applied arts. Take a look at my blogs: anno1900.nl, artdecobali.blog and dutchbookdesign.com
   Sipke vd Peppel op schreef:

   Hoi Henk, wat een mooi compliment van een medeblogger! Ik zag dat je zelf ook een mooie site hebt.

   Mvg Sipke

 2. Bedankt voor dit film document.
  De volledige documentaire over WIJDEVELD uit 1975, die Hank Onrust voor de VPRO maakte van ca. 45 minuten is te koop bij de gemeente Amsterdam: titel PLAN THE IMPOSSIBLE (ook online te bestellen). Hij opende mijn ogen voor de AMSTERDAMSE SCHOOL en WENDINGEN, toen alleen nog Italianen hiervoor belangstelling hadden. De Italiaan Fanelli publiceerde het eerste overzicht over de Nederlandse architectuur periode 1900-1940 in het Italiaans (later ook in het Nederlands vertaald). Wijdeveld inspireerde Frank Lloyd Wright tot het stichten van zijn fameuze architectuurschool TALIESIN. Ik wil maar zeggen, buiten Nederland heeft men eerder ontdekt, dat er in ons land, tijdens het interbellum, iets byzonders gebeurde op het gebied van architectuur. Fred Westen, Den Haag.

  • Sipke vd Peppel – The Netherlands – I write to share my passion for early 20th century applied arts. Take a look at my blogs: anno1900.nl, artdecobali.blog and dutchbookdesign.com
   Anno1900 op schreef:

   Graag gedaan Fred! En jij bedankt voor deze extra informatie.

Geef een reactieReactie annuleren