Voorproefje uit Jugendstil agenda 2016

jugendstil_agenda_2016_klein

Ben je op zoek naar een leuke agenda voor volgend jaar? Denk dan eens aan de Jugendstil agenda van uitgeverij Bekking & Blitz. Net als de afgelopen 2 jaar bevat de agenda voor 2016 weer veel afbeeldingen van boekbanden en gelegenheidsgrafiek uit de collectie van Anno1900.

De grafische kunst maakte aan het einde van de 19e eeuw een internationale bloeiperiode door. Kunsttijdschriften als Jugend, L’Image, L’Estampe Moderne, The Studio en Onze Kunst schoten als paddenstoelen uit de grond. Voor het ontwerpen van de omslagen werden bekende kunstenaars ingeschakeld.

Franz von Stuck
Zo vindt u bij week 17 in de nieuwe agenda een omslagontwerp van de symbolistische schilder Franz von Stuck voor Jugend; het vernieuwende Duitse kunsttijdschrift waaraan de Jugendstil zijn naam dankt. Von Stuck tekende in 1897 twee danseressen in wapperende jurken, die doen denken aan de sierlijke gewaden waarmee de Amerikaanse danseres Loie Fuller furore maakte in het Parijs van de jaren 90. Vooral de figuur rechts vertoont grote gelijkenis met het beroemde affiche met Loie Fuller dat Jules Chéret 4 jaar eerder maakte voor de Folies Bergère.

Alfons Mucha
De omslagen voor L’Estampe Moderne (week 1) en Le Mois (week 5) zijn ontworpen door Alfons Mucha, die wereldberoemd werd met zijn fraaie femmes fatales. Niet voor niets werd de art nouveau in Frankrijk aanvankelijk ‘le style Mucha’ genoemd.

Paul Berthon
Een andere kunstenaar die bekend stond om zijn geheimzinnige vrouwenportretten, is Paul Berthon. Zijn bijzondere omslagontwerp voor L’Image diende als basis voor de cover van deze Jugendstil agenda. Let vooral op het zwierige lijnenspel dat zo typerend is voor de Franse art nouveau.

Antoon Molkenboer
Vanzelfsprekend vindt u in de Jugendstil agenda van 2016 ook weer veel werk van Nederlandse ontwerpers. Een van mijn persoonlijke favorieten is het muziekblad ‘De Roos’, ontworpen in 1896 door Antoon Molkenboer. Zijn tekening van een geknielde engel bij een rozenstruik is van een verstilde schoonheid zoals je zelden ziet (week 12).

Richard Roland Holst
Of neem de jubileumprent die Richard Roland Holst maakte voor het 10-jarig bestaan van de Algemeene Nederlandsche Diamantbewerkersbond in 1904 (week 53). Ook bij deze litho van ‘een trouwe wachter’ valt de ingetogen vormgeving op die zo kenmerkend is voor de Nederlandse art nouveau, ook wel ‘nieuwe kunst’ genoemd.

Gemeenschapskunst
Zowel Molkenboer als Roland Holst verlangde naar een nieuwe kunst die weer in dienst moest staan van een gemeenschappelijk ideaal. Voor Molkenboer was dat het katholieke geloof, voor Roland Holst het ontwakende socialisme. Bij beiden is het juist de symbolische verbeelding van dit hogere ideaal die blijft fascineren.

Tot zover een kleine greep uit de nieuwe Jugendstil agenda. Veel plezier bij het ontdekken van uw eigen favorieten!

De Jugendstil agenda 2016 is binnenkort te koop in de boekwinkel.

4 gedachten over “Voorproefje uit Jugendstil agenda 2016

 1. Olga Harmsen – For more information about me, please feel welcome to read my 'About' page at https://aboutartnouveau.wordpress.com
  seishonagon3 op schreef:

  Sipke, ik heb recentelijk een stapel exemplaren van ‘Onze Kunst’ uit 1902 en 1904 op de kop getikt. Als je die wilt inzien c.q. gebruiken mag dat hoor. Olga

  • Sipke vd Peppel – The Netherlands – I write to share my passion for early 20th century applied arts. Take a look at my blogs: anno1900.nl, artdecobali.blog and dutchbookdesign.com
   Anno1900 op schreef:

   Hoi Olga, je maakt me nieuwsgierig… ik bel je binnenkort even om af te spreken.

   Mvg Sipke

  • Sipke vd Peppel – The Netherlands – I write to share my passion for early 20th century applied arts. Take a look at my blogs: anno1900.nl, artdecobali.blog and dutchbookdesign.com
   Anno1900 op schreef:

   Hoi Huib, wat leuk om te horen dat je van de agenda’s geniet! Het is voor mijzelf ook erg leuk om voor ieder jaar weer een mooie selectie te maken. Ik ben nu alweer bezig met de agenda van 2017!

   Mvg Sipke

Geef een reactieReactie annuleren