Tags

, , , , , , , , ,

Voorgevel_art_nouveau-jugendstil_villa_Huis_de_Zeemeeuw_Den_Haag_Scheveningen_RCE

Op zoek naar een ‘prachtige vrijstaande rijksmonumentale art nouveau villa’? Grijp dan nu uw kans! Voor een slordige 2 miljoen euro bent u eigenaar van Huis de Zeemeeuw in Scheveningen. 

Het voormalige woonhuis van dr. W.J.H. Leuring waarover ik al eerder een bericht schreef, staat sinds kort te koop. Op de website van de makelaar lezen we:

Huis ‘De Zeemeeuw’ ligt aan een rustige laan aan de rand van het Westbroekpark. Het huis is gebouwd in 1902 naar ontwerp van architect Henry van de Velde. In 1920 werd het interieur door firma Pander verfraaid.

Het familiehuis is bijzonder gelegen in een groene enclave tussen het historische centrum van Den Haag en het strand van Scheveningen. Vanaf een zonnig terras aan de riante zit-/eetkamer heeft u vrij uitzicht over de Scheveningse bosjes. Op slechts circa 100 meter loopafstand bevindt zich het grote Westbroekpark met speelweide, befaamd rosarium en speeltuin. Rondom het huis ligt een grote tuin die in terrassen is aangelegd.

De winkels voor alle dagelijkse boodschappen aan de Bankastraat of de Stevinstraat zijn eenvoudig per fiets bereikbaar. Centraal gelegen t.o.v. meerdere lagere en middelbare scholen. Op loopafstand van tramhalte richting Centraal Station en Scheveningse strand. Ruime parkeergelegenheid voor de deur. Nabij uitvalswegen richting Amsterdam, Utrecht en Rotterdam.

Indeling:

  • Begane Grond: entree. In het huis neemt de grote hal een centrale plaats in. Elegant gebogen trappen komen op een omloop op de eerste verdieping uit. In het dak bevindt zich een groot venster met daaronder een binnenkoepel . Een indrukwekkende sgraffito – een muurdecoratie in licht reliëf – beslaat de gehele muur tegenover de ingang. Aan deze hal (28m2) en omloop grenzen alle vertrekken van het huis. Ruime eetkeuken (13m2) in de stijl van het huis met achterdeur die toegang geeft tot de tuin. Grote en zonnige zit-/eetkamer (60m2) over de volledige achterzijde van het huis met serre en terras op het Zuiden (9m2) met trapje naar de tuin. Aparte studeerkamer (10m2) met open haard.
  • 1e etage: omloop, ruime slaapkamer (30m2) met aangrenzende badkamer met bad, douche en bidet, aparte wc, studeer-/slaapkamer (30m2), aparte was-/kleedkamer (4m2).
  • 2e etage: galerij rondom met lichtkoepel, 3 ruime slaapkamers, bergkamer, badkamer met douche, aparte wc.

Bijzonderheden:

  • vrijstaande rijksmonumentale art nouveau villa nabij Westbroekpark
  • onder architectuur gebouwd in 1902 (architect Henry van de Velde)
  • grote tuin rondom het huis
  • 1.092 m2 eigen grond
  • grote kelder, ingedeeld in 3 aparte ruimtes
  • ouderdoms- en materialenclausule worden in de koopakte opgenomen.
interieur_hal_sgrafitto_huis_de_Zeemeeuw_Den_Haag_Scheveningen

Hal met trappenhuis en sgrafitto van Johan Thorn Prikker, foto D. Valentijn (Monumentenzorg Den Haag)

Binnenkijken
Hoewel de kwaliteit van de foto’s tegenvalt, biedt deze verkoop de unieke mogelijkheid om weer wat meer van het fraaie interieur van Huis de Zeemeeuw te zien. Op de website van de makelaar staan niet alleen de bekende beelden van het trappenhuis met een sgraffito van Johan Thorn Prikker, maar ook foto’s van de woonkamer, keuken, overloop en andere ruimten in het gebouw. (Naschrift d.d. 1 juli 2016: het huis staat helaas niet meer op de website van de makelaar.)

Openstellen voor bezoekers
Hopelijk wordt het huis verkocht aan een liefhebber en blijft het interieur zoveel mogelijk intact. Veel zal de nieuwe eigenaar er toch niet aan kunnen veranderen, want Huis de Zeemeeuw is een rijksmonument. Laten we ook hopen dat de nieuwe eigenaar het huis wat vaker openstelt voor bezoekers…

Zie ook de video van het interieur bij mij eerdere bericht over Huis de Zeemeeuw!