Tags

, , , , , , ,

La_Vie_Parisienne_illustration_ValdEs_art deco_avril_1920

La Vie Parisienne, 24 april 1920, omslagontwerp: Vald’Es (Valvérane & D’Espagnat)

Het erotische en satirische weekblad La Vie Parisienne was begin 1900 niet alleen geliefd bij Franse lezers, maar wist ook het hart te stelen van de Amerikaanse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na de oorlog groeide het fraai geïllustreerde blad uit tot de spreekbuis van Les Années folles.

La Vie Parisienne heeft meer dan 100 jaar bestaan. Het weekblad werd opgericht in 1863 en kwam voor het laatst uit in 1970. Maar het blad was vooral populair in het begin van de 20e eeuw. De eerste 40 jaar was La Vie Parisienne een serieus tijdschrift met artikelen over literatuur, muziek, theater, kunst en sport. In 1905 besloot de nieuwe hoofdredacteur Charles Saglio om het roer om te gooien. Saglio veranderde niet alleen het formaat, maar ook de koers van het blad. La Vie Parisienne groeide onder zijn leiding uit tot een erotisch magazine vol roddels en grappen over het mondaine leven in Parijs.

La_Vie_Parisienne_illustration_Cheri_Herouard_art deco_1923

La Vie Parisienne; ‘une feuille bien pensante’ (een weldenkend blad), omslagontwerp: Chéri Herouard (1923)

Erotisch getinte illustraties
Een belangrijke factor voor het succes van La Vie Parisienne waren de humoristische en erotisch getinte illustraties van bekende tekenaars als George Barbier, Chéri Herouard, Georges Léonnec en Maurice Millière. Deze fraaie kleurenillustraties werden vaak paginagroot afgedrukt en stonden bol van de dubbelzinnige grappen. Ook de omslagen van het blad werden vormgegeven door bekende illustrators.

La_Vie_Parisienne_illustration_Armand_Vallee_art deco_avril_1920

Illustratie uit 1920 door Armand Vallée. ‘J’ai été un peu longue à m’habiller; mais j’espère que vous me pardonnerez en voyant ma nouvelle jupe de soirée. (Het omkleden duurde wat langer, maar hopelijk vergeeft u me dit bij het zien van mijn nieuwe avondrok.)

‘Verderfelijke lectuur’
Het vernieuwde La Vie Parisienne trok niet alleen veel Franse lezers aan. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het tijdschrift ook populair onder de Amerikaanse soldaten die in Frankrijk waren gelegerd. Generaal John Pershing, opperbevelhebber van de Amerikaanse troepen, waarschuwde zijn manschappen persoonlijk voor de verderfelijke lectuur van La Vie Parisienne. Hij drukte hen op het hart om het blad niet te lezen. Een oproep die natuurlijk aan dovemansoren was gericht.

La_Vie_Parisienne_illustration_Georges_Leonnec_art deco_1922

Dit carnavaleske omslag uit 1922 is ontworpen door Georges Léonnec.

Spreekbuis van Les Années folles
Na de oorlog groeide La Vie Parisienne uit tot de spreekbuis van Les Années folles (de dwaze jaren 20). Er is geen ander Frans tijdschrift dat de veranderende normen en waarden in die tijd zo mooi weerspiegelt. Geniet dus van de omslagen en illustraties bij dit bericht. Ik weet zeker dat u bij het bekijken ervan een glimlach niet zal kunnen onderdrukken.

La_Vie_Parisienne_illustration_Cheri_Herouard_art deco_1922

Chéri Hérouard wist als geen ander het Parijse uitgaansleven te verbeelden (omslag voor La Vie Parisienne, 16 december 1922).

La_Vie_Parisienne_illustration_Georges_Pavis_art deco_1923

De chrysanten… of het laatste boeket – La Vie Parisienne, 3 november 1923, illustratie door Georges Pavis.