Heilige Antonius Abt in Scheveningen

Engel_Heilige_Antonius_Abt_kerk_Scheveningen

Deze engel waakt bij de entree van de Heilige Antonius Abt. Deze grotendeels in baksteen opgetrokken kerk, gebouwd in 1925 naar het ontwerp van Pierre en Jos Cuypers, speelt met haar hoge toren een belangrijke rol in het silhouet van Scheveningen. Maar de kerk is vooral bekend om zijn indrukwekkende apsis-mozaïek van Antoon Molkenboer.

Grootste email-mozaïek van Nederland
Het meer dan 200 vierkante meter grote mozaïek boven het altaar bestaat uit circa 2 miljoen stukjes ingelegd Venetiaans glas. Het is het grootste email-mozaïek van Nederland. Het kunstwerk dateert uit 1927 en is ontworpen door de katholieke kunstenaar Antoon Molkenboer (1872-1960), die het mozaïek liet maken in Parijs bij het kunstatelier van de befaamde gebroeders Mauméjean. Ook schilderingen op de triomfboog rondom het apsis-mozaïek en de overige mozaïeken in de kerk zijn door Molkenboer ontworpen.

Het wonder van Scheveningen
Het apsis-mozaïek van Molkenboer verwijst naar de  ‘wonderbare gebedsverhoring’, die plaatsvond tijdens de cholera-epidemie in 1848. Hierbij kwamen ook in Scheveningen veel mensen om het leven. Na extra gebedsdiensten en het uitstallen van het heilig sacrament bleven nieuwe sterfgevallen uit. Deze onverklaarbaar snelle afloop van de epidemie werd als een wonder beschouwd. Voor de figuren poseerden onder andere Molkenboer’s  echtgenote en kinderen en een twintigtal inwoners van Scheveningen. Juist de typische Scheveningers in hun klederdracht maakt de voorstelling zo uniek.

Siersmeedwerk van de gebroeders Brom
Ook elders in de kerk vindt men mozaïekwerk van Molkenboer, evenals fraai meubilair met bronsreliëfs uitgevoerd door de edelsmeden Jan-Eloy en Leo Brom. De fraaie glas-in-loodramen zijn eveneens ontworpen door Molkenboer in samenwerking met Christiaan de Moor en uitgevoerd door de Haagse glazenier Louis Asperslagh.

Rondleidingen in Abtkerk
De Heilige Antonius Abtkerk is te bezichtigen op elke eerste en derde zaterdag van de maand tussen 14.00 en 16.30 uur. De kerk ligt aan de Scheveningsweg 235, tram 1 stopt voor de deur. Tijdens deze openingsuren is het ook mogelijk om een rondleiding met uitleg over alle kunstwerken te krijgen. Zie voor meer informatie www.parochie-antonius-abt.nl.

Bekijk de kerk in 3D
Heeft u geen tijd om naar Scheveningen te gaan? Kijk dan eens op de website van de stichting Vrienden van de Abt. Hier vind u nog veel meer foto’s van het exterieur en interieur van de kerk.

Bronnen: brochures Open Monumentendagen Den Haag 2015 en Heilige Antonius Abtkerk.

3 gedachten over “Heilige Antonius Abt in Scheveningen

 1. Hans Krol – Verzamelaar van librariana, documenten, afbeeldingen en voorwerpen in relatie tot bibliotheken en archiefinstellingen (wereldwijd). Schrijver van boeken en artikelen over lokale en regionale historie, voornamelijk over Heemstede.
  Hans Krol op schreef:

  Mooie foto’s als blijvende herinnering aan de kunstenaars én open monumentendag 2015

  • Sipke vd Peppel – The Netherlands – I write to share my passion for early 20th century applied arts. Take a look at my blogs: anno1900.nl, artdecobali.blog and dutchbookdesign.com
   Sipke vd Peppel op schreef:

   Hoi Hans,

   Wat leuk dat je reageert! Ik ben er door jouw interessante bericht over Antoon Molkenboer namelijk op gewezen dat Molkenboer deze prachtige mozaïeken had gemaakt. Sindsdien stond deze kerk hoog op mijn verlanglijstje van nog te bezichtigen gebouwen. Ik kende alleen het grafische werk van Antoon Molkenboer.

   https://ilibrariana.wordpress.com/2012/07/11/antoon-molkenboer-1872-1960/

   PS: zou je mij je contactgegevens kunnen mailen (naar info@anno1900.nl)? Ik zoek namelijk informatie over bepaalde gelegenheidsgrafiek (van katholieke ontwerpers/oorsprong).

Geef een reactieReactie annuleren