Binnenkijken in ’t Reigersnest

Amsterdamsche School landhuis 't Reigersnest in Oostvoorne architecten Vorkink en Wormser

Vandaag zijn we met veertig VVNK-leden uitgenodigd voor een bezoek aan ’t Reigersnest in Oostvoorne. Bij aankomst worden we hartelijk ontvangen door Christine en Hesje van Duin, kleindochters van de Rotterdamse assurantiemakelaar I.M. Hudig die het landhuis in 1919-1920 liet bouwen. Zij laten ons alle bijzondere plekken zien: van de ovale woonkamer tot en met de zolder onder het rieten dak waar zij als kinderen vaak speelden.

Entree van landhuis ‘t Reigersnest

‘Onze grootouders hebben landgoed ’t Reigersnest gekocht en lieten er een vakantiehuis bouwen in de stijl van de Amsterdamse School’, vertelt Christine van Duin. ‘Zij hadden zes kinderen en deze hadden weer gezamenlijk 22 kinderen. Van jongs af aan hebben de kinderen en vervolgens alle kleinkinderen hier de vakanties doorgebracht en hoogtijdagen gevierd. Het huis is veertig jaar bewoond door onze grootmoeder en vervolgens veertig jaar door onze ouders. Het is nu in bezit van zes broers en zussen. ’t Reigersnest wordt niet meer permanent bewoond, maar we gebruiken het nog steeds voor vakanties.’

Blik vanuit de tuin op landhuis ‘t Reigersnest

Ontworpen door Vorkink en Wormser
’t Reigersnest geldt als een van de hoogtepunten van de Amsterdamse School. Het tijdschrift Wendingen, spreekbuis van de Amsterdamse School-beweging, wijdde in 1921 een volledig nummer aan het ontwerp van Piet Vorkink en Jacobus Philippus Wormser. Dit architectenduo ontwierp naast het exterieur en interieur van het landhuis ook een dienstwoning voor de tuinman en een duinkoepel, die in de oorlog is afgebroken.

Ook de tuinmanswoning is ontworpen door Vorkink en Wormser.

Natuurlijke vormen
De stijl waarin het landhuis is gebouwd, staat bekend als de plastisch-organische richting binnen de Amsterdamse School waarbij de nadruk ligt op natuurlijke vormen. Dit is goed te zien aan het exterieur. Het huis heeft een vriendelijke uitstraling onder andere door de twee lage zijvleugels die de bezoeker bij aankomst als het ware in de armen sluiten. Het glooiende rieten dak lijkt op de rug van een dier dat langgerekt in het landschap ligt. Typerend voor de organische stijl zijn ook de vloeiende lijnen van de muren, ramen en schoorstenen.

De raampartijen aan de achterzijde steken naar voren.

Buffet met eendenkopjes
Deze organische en natuurlijke vormen zijn ook in het interieur te vinden. Zo heeft de woonkamer een ovale vorm, versterkt door een eveneens ovaal vloerkleed. De gelede wandopbouw, horizontale betimmering, blokvormige decoraties en het zadeldakvormige plafond vergroten de horizontale werking van het vertrek.

De kleuren van de woonkamers waren oorspronkelijk donkerder.

Buffet met eendenkopjes
Het meubilair – waaronder de tafel, stoelen, buffetkast en hanglampen met siersmeedwerk – zijn speciaal voor de ruimte ontworpen. ‘Alles is met veel oog voor detail vormgegeven door Vorkink en Wormser’, vertelt Hesje van Duin. ‘Neem bijvoorbeeld de handgrepen van deze kast. Als je goed kijkt dan zie je dat het eendenkopjes zijn.’

Amsterdamse School buffet met eendenkopjes als handgrepen

Latere aanpassingen
De oorspronkelijke kleuren van de woonkamer – veel zwart, paars en groen – waren bedoeld om de bewoners een gevoel van geborgenheid te geven. ‘Maar onze grootmoeder vond het te somber en heeft vertrek in lichtere kleuren laten schilderen en behangen. Ook zijn de oorspronkelijke glas-in-loodramen vervangen door bovenlichten met helder glas’, vertelt Christine van Duin.

Zithoek annex kinderkamer in ‘t Reigersnest

Kinderkamer
In 1938 liet de oma van Christine en Hesje het vakantiehuis geschikt maken voor permanente bewoning. Bij deze verbouwing is de indeling van het huis aangepast. Zo werd de zitkamerhoek veranderd in een kinderkamer en een van de slaapkamers verbouwd tot muziekkamer. De garage met geitenhok werd omgevormd tot een grote jachtkamer.

Het gebouw opent zich naar de tuin.

Te huur als vakantiehuis
‘t Reigersnest wordt nog steeds door de familie gebruikt als vakantiehuis en is tegenwoordig ook voor buitenstaanders te huur. Zie voor meer informatie www.reigersnestoostvoorne.nl.

Ook de dienstwoning voor de tuinman is te huur als vakantiehuis.

Bronnen: Rond 1900, nieuws en informatieblad VVNK 1900 en Platform Wendingen.

13 gedachten over “Binnenkijken in ’t Reigersnest

 1. Mooi verhaal over het Reigersnest! Ik huurde er ooit het koetshuis en ken de familie. Ik ben op zoek naar mensen die veel van de historie van landhuizen weten op Voorne Putten. Vroeger was de heer Kikkert, historicus, een goede geweest. Kent u iemand die mij op weg zou kunnen helpen?

  • Sipke vd Peppel – The Netherlands – I write to share my passion for early 20th century applied arts. Take a look at my blogs: anno1900.nl, artdecobali.blog and dutchbookdesign.com
   Sipke vd Peppel op schreef:

   Nee, helaas Carina, dat zou ik niet weten.

 2. In de jaren 1960 heb ik gewerkt als dienstmeisje voor dag en nacht bij de familie.
  Ik ging met de familie altijd mee naar het “Reigersnest”.
  Een prachtige tijd was dat. En een prachtige familie.
  Het “Reigersnest” is een prachtige locatie, of je in het jaar 1900 vertoeft…

  • Sipke vd Peppel – The Netherlands – I write to share my passion for early 20th century applied arts. Take a look at my blogs: anno1900.nl, artdecobali.blog and dutchbookdesign.com
   Sipke vd Peppel op schreef:

   Wat leuk en wat een bijzondere herinneringen zult u nog hebben aan het huis en aan de familie! Wij werden rondgeleid door Christine en Hesje van Duin, de kleindochters van dhr. en mev. Hudig die ’t Reigersnest in 1919-1920 lieten bouwen. Die heeft u waarschijnlijk nog als peuters gekend! En dan kent u zeker ook de bijzondere kinderkamer die aan de woon-/eetkamer vastzit.

   • Wij zijn sinds 01-09-2021 de nieuwe eigenaars van ‘t Reigersnest. We pakken het grondig aan om alles te restaureren met respect naar het verleden. Nog zeker een half jaar en dan is het einde in zicht. Nu al iedere dag een genot om (permanent) in te wonen. Wij komen graag in contact met liefhebbers of mensen die bekend zijn met/van ‘t Reigersnest.

    • Sipke vd Peppel – The Netherlands – I write to share my passion for early 20th century applied arts. Take a look at my blogs: anno1900.nl, artdecobali.blog and dutchbookdesign.com
     Sipke vd Peppel op schreef:

     Bedankt Paul, voor deze reactie en gefeliciteerd met de aankoop van deze prachtige villa. Ik wist niet dat de familie het huis had verkocht, maar zo te horen woont er nu weer een liefhebber in. En voor historische huizen als deze is het ook belangrijk dat ze in gebruik blijven en in handen zijn van mensen die er goed voor willen zorgen. Ik zou graag eens zien hoe het is geworden, dus als ik een keer langs mag komen, dan heel graag! Mvg Sipke van de Peppel (van deze website)

 3. Heb hier Patrick (Paddy) leren kennen een jaar of 6 dikke vriendschap gehad. Nu op zoek naar hem.
  Heel veel tijd op ‘t Reigersnest en omgeving vnl. sportend doorgebracht. Ook met de broers. En later Jan van Duin.

 4. Pingback: Het Reigersnest – White Tree Farm

 5. Meer foto’s van het interieur zijn welkom! Hal, keuken, badkamer, bijkeuken, slaapkamers … Bibliotheek? Maar mogelijk zijn die ruimten niet meer authentiek ingericht… Dank voor deze reportage!

Geef een reactieReactie annuleren