Lift uit Casa Batlló mogelijk teruggevonden in Italië

mogelijk_gestolen_lift_uit_casa_batllo

De lift is ontdekt door de Italiaanse art nouveau-expert Andrea Speziali.

Breaking art nouveau-news: een bijzondere liftcabine die misschien afkomstig is uit Casa Batlló, het beroemde art nouveau-huis van Antoni Gaudi in Barcelona, is deze maand opgedoken in Italië.

Een Italiaanse art nouveau-expert ontdekte de liftcabine toen de eigenaar, een rijke Italiaanse kunstverzamelaar, hem vroeg om zijn nieuwe aanwinst te taxeren. De lift had jaren in de opslag van een villa in Palermo gestaan, totdat hij aan de verzamelaar werd verkocht. Men vermoedt dat de lift is gestolen door de oorspronkelijke eigenaar van de villa. Deze Spaanse zakenman zou tijdens het Franco-regime meerdere gestolen kunstvoorwerpen naar zijn vakantiehuis in Palermo hebben meegenomen.

Opvallende overeenkomsten
Hoewel het bewijs nog niet rond is, zijn er inderdaad opvallende overeenkomsten in vormgeving en materiaalgebruik. Zo lijken de glas-in-loodvensters in de liftcabine op die van Casa Batlló. Hetzelfde geldt voor de golvende lijnen in het houtwerk.
In samenwerking met Spaanse deskundigen wordt nu gezocht naar een oude foto van de lift in Casa Batlló. Dat zou het ultieme bewijs zijn dat de lift uit Barcelona komt.

Meer over deze bijzondere ontdekking leest u in het oorspronkelijke nieuwsbericht op About Art Nouveau.

1 gedachte op “Lift uit Casa Batlló mogelijk teruggevonden in Italië

Geef een reactieReactie annuleren