Amsterdamse School bestaat 100 jaar

De beroemde Amsterdamse bouw- en ontwerpstijl uit de jaren 10 en 20 van de vorige eeuw, de Amsterdamse School, bestaat 100 jaar. En dat wordt natuurlijk groots gevierd in Amsterdam.

Deze maand is het precies 100 jaar geleden dat het Scheepvaarthuis, het belangrijkste bouwwerk van de Amsterdamse School, werd opgeleverd. Het jaar 1916 wordt daarom wel beschouwd als het startpunt van de Amsterdamse School. Nu is zo’n moment natuurlijk altijd discutabel, want er zijn vast nog vroegere uitingsvormen van de Amsterdamse School te vinden. Maar je moet nu eenmaal ergens het beginpunt leggen en dan is de oplevering van het mooiste Amsterdamse School-gebouw, waaraan bovendien de belangrijkste architecten en kunstenaars van deze beweging hebben samengewerkt, een logische keuze. Bovendien was dit volgens de organisatoren ook echt het eerste moment waarop de naam ‘Amsterdamse School’ werd gebezigd.

De deelnemende organisaties zijn:

 • het Stedelijk Museum
 • Museum Het Schip
 • Architectuurcentrum Amsterdam
 • de afdeling Monumenten en Archeologie van de Gemeente Amsterdam
 • Amsterdamse Federatie voor Woningcorporaties
 • Grand Hotel Amrâth Amsterdam (gevestigd in het Scheepvaarthuis)

Tafellamp en ontwerptekeningen van atelier De Nieuwe Honsel.

Wonen in de Amsterdamse School
De grote klapper van het feestjaar wordt de tentoonstelling Wonen in de Amsterdamse School – Ontwerpen voor het interieur 1910-1930 in het Stedelijk Museum. Op deze expositie (van 9 april tot 28 augustus) zal een groot overzicht van interieurontwerpen van de Amsterdamse School te zien zijn. Voor de tentoonstelling is jarenlang onderzoek gedaan. Ook deed het museum een oproep aan particulieren om foto’s en informatie in te sturen van hun eigen Amsterdamse School-meubelen en objecten. Veel van deze unieke – niet eerder vertoonde – stukken maken deel uit van de tentoonstelling.

Museum Het Schip krijgt er 1200 m2 expositieruimte bij.

Uitbreiding Museum Het Schip
Museum Het Schip krijgt er volgende maand 1200 vierkante meter expositieruimte bij. Het museum, in het stedelijk blok van Michel de Klerk aan de Oostzaanstraat, voegt dan de ruimte van de vroegere basisschool toe aan het bestaande museum. Hier zal de vaste collectie van het museum worden getoond met onder meer aandacht voor de volkshuisvesting, de architectuur, de inspiratiebronnen, de ambachten en toegepaste kunst van de Amsterdamse School. Daarnaast komen er kleinere ruimten voor wisselexposities. Hiermee krijgt de Amsterdamse School in al zijn aspecten eindelijk zijn verdiende en zeer toepasselijke, vaste plek in Amsterdam. U kunt deze uitbreiding nog sponsoren!

Dit zeldzame programmaboekje van Joan Collette wordt getoond op de expositie in het Stedelijk Museum.

100 jaar inspiratie
In Architectuurcentrum Amsterdam is van 14 april tot 30 september een foto-expositie te zien over ‘de invloed van de Amsterdamse School op het hedendaagse bouwen’. De tentoonstelling toont een tiental recente en opmerkelijke projecten in Amsterdam, waarin de sporen van de Amsterdamse School zichtbaar zijn.

De oplevering van het Scheepvaarthuis in 1916 wordt gezien als het begin van de Amsterdamse School.

Open Monumentendag Amsterdam
Ook tijdens Open Monumentendag Amsterdam op 10 en 11 september zal een ode worden gebracht de Amsterdamse School. Daarnaast wordt vanaf april elke 2e zondag van de maand een bijzonder Amsterdamse School-monument opengesteld voor het publiek. Deze gebouwen zijn gratis te bezichtigen. Houd de website van Open Monumentendag Amsterdam dus in de gaten!

Michel de Klerk verzorgde de meubilering en inrichting van deze directiekamer in het Scheepvaarthuis.

Folder met Amsterdamse School-kaart
Naast bovengenoemde activiteiten worden er ook allerlei rondleidingen, fiets- en wandeltochten e.d. georganiseerd. In de folder 100 jaar Amsterdamse School vindt u een overzicht van alle activiteiten én een handige plattegrond van Amsterdam met de belangrijkste Amsterdamse School-gebouwen, straten en buurten.

Zie ook mijn bericht: Ode aan de Amsterdamse School

Bron: www.100jaaramsterdamseschool.nl

Foto’s tentoonstelling ‘Wonen in de Amsterdamse School’: Erik & Petra Hesmerg voor Stedelijk Museum Amsterdam
Foto’s Scheepvaarthuis: Grand Hotel Amrâth Amsterdam
Foto Het Schip: 100 jaar Amsterdamse School

2 gedachten over “Amsterdamse School bestaat 100 jaar

 1. Beste Sipke, met grote belangstelling en bewondering jullie mooie website bekeken. Zelf heb ik onlangs een boek gekocht met een fraaie “Amsterdamse school” kaft.
  Ik heb er een foto van gemaakt en wil deze graag aan je doorsturen. Welk mailadres moet ik hiervoor gebruiken ?

  Mvrgr Peter Koers, Den Haag

  • Sipke vd Peppel – The Netherlands – I write to share my passion for early 20th century applied arts. Take a look at my blogs: anno1900.nl, artdecobali.blog and dutchbookdesign.com
   Sipke vd Peppel op schreef:

   Beste Peter, hartelijk dank voor uw aardige reactie op mijn blog. Ik ben bereikbaar via info@anno1900.nl. Ben benieuwd naar de foto. Misschien weet ik de ontwerper voor u te achterhalen… Mvg Sipke

Geef een reactieReactie annuleren