Happy New Year!

art_nouveau_jugendstil_book_binding_vlindertje

Lieve vrienden en boekliefhebbers, 2016 was een topjaar met meer dan 13.750 bezoekers en ruim 50.000 bezichtingen op Anno1900.nl. En ik ben begonnen met een Engelstalige blog over Nederlandse boekversiering en grafische vormgeving tussen 1890 en 1940: dutchbookdesign.com.

Jugendstil en Art Deco agenda’s
Ook de Jugendstil en Art Deco agenda’s van uitgeverij Bekking & Blitz zijn weer erg mooi geworden. Dus als je nog een agenda voor 2017 zoekt… ze liggen in de meeste boek- en museumwinkels. De agenda voor 2018 is trouwens alweer in de maak en wordt binnenkort gedrukt.

Bijzondere vondst
Ik sluit het jaar af met een bijzondere vondst uit 2016: een zeldzaam exemplaar van de roman Vlindertje van Henri Borel met papieren omslag. De vorige eigenaren zijn er vast zuinig op geweest, want na meer dan 115 jaar verkeert het boek uit 1901 nog steeds in een vrij goede conditie.

Vlindertje door Henri Borel, ingenaaide versie, omslagontwerp: M. Mulder van der Graaf (1901)

Bovenaan dit bericht zie je hetzelfde boek, maar dan in de gebonden uitgave. De boekband is ontworpen door M. Mulder van der Graaf. Helaas is van deze ontwerpster niet meer bekend dan dat ze rond 1900 enkele boekbanden heeft ontworpen voor uitgeverij P.N. van Kampen en zoon.

Wereld te ontdekken
Zo zie je maar weer: er is nog een wereld te ontdekken in de Nederlandse boekversiering en grafische vormgeving van rond 1900. En dat is precies wat ik in 2017 ga doen. Houd mijn blogs dus in de gaten!

Iedereen bedankt voor de belangstelling en aardige reacties op mijn sites. Veel geluk en tot ziens in 2017!

Sipke van de Peppel

2 gedachten over “Happy New Year!

    • Sipke vd Peppel – The Netherlands – I write to share my passion for early 20th century applied arts. Take a look at my blogs: anno1900.nl, artdecobali.blog and dutchbookdesign.com
      Sipke vd Peppel op schreef:

      Graag gedaan, Fred! Hopelijk zien we elkaar snel weer eens bij een activiteit van de VVNK…

Geef een reactieReactie annuleren