Jugendstil-huis van Lorrie staat te koop

Altijd al willen wonen in een fraai jugendstil-huis van rond 1900? Grijp dan nu uw kans. Het huis van aannemer-architect Johannes Petrus Josephus Lorrie staat te koop. Voor een slordige 2,25 miljoen bent u eigenaar van een van de mooiste art nouveau-woningen in Den Haag.

Het Lorrie Huis is al 4 generaties in de familie, maar gaat nu toch verkocht worden, vertelde Lorrie’s achterkleinzoon Bart Bonarius onlangs op TV West. Doordat het monumentale art nouveau-huis zo lang in de familie is gebleven, bevat het interieur nog veel authentieke details. Zo zijn alle inbouwkasten die Lorrie zelf heeft ontworpen nog aanwezig in het gebouw. Ook veel meubelen staan nog steeds op hun oorspronkelijke plek.

‘Het komt wereldwijd slechts zelden voor dat een architectenhuis van rond 1900 behouden bleef waarbij het complete ensemble van het zelf ontworpen huis en meubelen, foto’s en archivalia op dezelfde plaats te vinden zijn’, meldt de advertentie op Funda.nl. ‘In Nederland is het uitzonderlijk dat een dergelijk huis gedurende 4 generaties in dezelfde familie is gebleven. Het huis is een Gesamtkunstwerk in Haagse art nouveau-stijl dat de tijd bijzonder gaaf heeft doorstaan; het is een van de weinige bewaard gebleven art nouveau-interieurs in Nederland.’

Helaas hebben wij zelf geen 2,25 miljoen euro in een oude sok, maar de verkoop biedt wel de mogelijkheid om het Lorrie Huis nog eens goed van binnen en buiten te bekijken. Op Funda staan prachtige foto’s van het interieur (de link naar Funda werkt helaas niet meer omdat het huis van de site is gehaald). Zelf bezocht ik het Lorrie Huis al eens tijdens een excursie van Vereniging Vrienden van Nieuwe Kunst 1900, maar toen heb ik natuurlijk niet alle ruimten gefotografeerd. Dus wilt u ook eens de wc bekijken of een kijkje nemen in de slaapkamers, grijp dan nu uw kans.

De foto’s bij dit bericht zijn gemaakt tijdens een bezichtiging in 2014.

Update 1 april 2018: Lorrie Huis verkocht?

Toevallig werk ik tegenwoordig geregeld in de buurt van het Lorrie Huis. Laatst zag ik tijdens mijn lunchwandeling dat de makelaarsborden met ‘te koop’ erop zijn weggehaald. Ook staat het huis niet meer op Funda. Dat kan maar 2 dingen betekenen: het huis is verkocht of (onverkocht) uit de verkoop gehaald.

Op het internet vond ik verder geen nieuws over een mogelijke verkoop, dus weet iemand anders wat de stand van zaken is? Zo ja, laat het hieronder bij de reacties dan even weten. Jammer dat we nu ook niet meer kunnen genieten van die mooie interieurfoto’s op Funda!

Update 1 oktober 2017: Lorrie Huis als Art Nouveau Museum?

Op initiatief van Hagenaar Harry Berg is er inmiddels een Facebookgroep opgericht van vrijwilligers en liefhebbers die het Lorrie Huis willen behouden voor Den Haag. De groep wil dat het jugendstil-pand wordt aangekocht door de gemeente of een andere investeerder om er een museum van te maken.

Den Haag zou dan net als andere Europese art nouveau-steden zoals Brussel (Horta Museum), Barcelona (Casa Batlló) en Wenen (Secessionsgebouw) zijn eigen Art Nouveau Museum krijgen, waar bijvoorbeeld art nouveau-collecties kunnen worden getoond die nu niet permanent te bezichtigen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de grote collectie Rozenburg keramiek van het Gemeentemuseum. Dit zou Den Haag dat relatief veel jugendstil-winkelpanden heeft, definitief op de kaart zetten als art nouveau-stad.

Casa Lorrie?
Een prachtig initiatief maar ik heb wel mijn twijfels of het haalbaar en rendabel is. Lorrie was met alle respect geen grote architect (hij was eigenlijk een aannemer die voor andere architecten werkte) en zijn naam trekt dus minder mensen aan dan die van bijvoorbeeld Horta of Gaudi. Ik zie dit ook bij andere particuliere art nouveau-huizen die nu als museum te bezichtigen zijn. Neem bijvoorbeeld het Cauchie Huis in Brussel dat een prachtig interieur en exterieur heeft. Toch valt mij bij ieder bezoek weer op dat er weinig andere bezoekers zijn. En het Cauchie Huis heeft dan nog als voordeel dat er ieder jaar vele liefhebbers speciaal voor de art nouveau naar Brussel komen. Den Haag zal veel minder art nouveau-toeristen trekken.

Vereniging Hendrick de Keyser
Maar ik wil geen spelbreker zijn in dit nobele streven. Op zich zou het natuurlijk fantastisch zijn als het Lorrie Huis een goede bestemming krijgt en toegankelijk wordt voor het publiek (want tot nog toe werd het huis alleen opengesteld voor speciale bezichtigingen). Ik zie zelf meer in een aankoop door Vereniging Hendrick de Keyser, die veel ervaring heeft met het restaureren van monumenten en het geven van een nieuwe bestemming aan dit soort gebouwen.

Zie voor meer info de Facebookpagina Art Nouveau museum Den Haag.

4 gedachten over “Jugendstil-huis van Lorrie staat te koop

 1. Goed initiatief als men denkt hier een art nouveau museum te kunnen stichten, helaas is het pand daarvoor niet geschikt om grote aantallen bezoekers rond te leiden, dan moet je achter elke groep bezoekers een begeleider meesturen, en een museum inrichting stelt andere eisen zoals beveiligingseisen, en conditievoorschriften. Ik vind het allemaal aardig om dit initiatief te nemen, maar er wordt te weinig echt nagedacht of dat wel realiseerbaar is zonder eerst het nodige huiswerk te verrichten. Vermoed dat het huis uit de verkoop is gehaald om er eerst veel reuring aan te geven en daarna aanzienlijk met de prijs te gaan zakken. Voorpubliciteit is tenslotte gratis geweest! Succes met dit initiatief, maar niet echt realistisch in opzet. Dat het behouden moet blijven is weer iets geheel anders. En praten met de Wethouder heeft weinig zin, want die komt niet terug als wethouder in een nieuw College van B&W.

 2. De mooiste stijl ooit ontworpen. Wat een schitterend pand en wat een genot moet het zijn om hier te mogen wonen. Ik heb helaas het geld niet en hoop dat de volgende eigenaar net zoveel woongenot zal hebben als de 4 generaties die er nu gewoond hebben.

  • Sipke vd Peppel – The Netherlands – I write to share my passion for early 20th century applied arts. Take a look at my blogs: anno1900.nl, artdecobali.blog and dutchbookdesign.com
   Sipke vd Peppel op schreef:

   Dat mag toch niet gebeuren, dan komen we nooit meer binnen! 😕
   Wat vond je van de foto’s op Funda? Mooi hè.

Geef een reactieReactie annuleren