Tags

,

Antiquair Michael Meijering verzamelt privé al zo’n 30 jaar boekbanden en grafiek van de Haagse ontwerper Pieter Hofman. Een interview met deze gepassioneerde verzamelaar die een nieuwe bestemming zoekt voor zijn collectie: ‘Ik doe niet aan cherry picking; de verzameling moet bij elkaar blijven.’

‘Het is allemaal begonnen met de boeken van mijn vader’, vertelt Meijering thuis in zijn dijkwoning in Heerewaarden. De vele boekbanden, brochures en andere gelegenheidsgrafiek liggen uitgestald op tafel en in de vensterbank. Aan de muur hangen enkele Hofman-affiches.

‘Mijn vader verzamelde boeken van Arthur van Schendel’, vervolgt de gepassioneerde verzamelaar zijn verhaal. ‘Mij vielen vooral de overeenkomsten in de vormgeving van sommige boekbanden op. De meeste banden waren ontworpen door Pieter Hofman. Zo is mijn interesse in deze kunstenaar, die ook bekend is van zijn vele glas-in-loodramen, ontstaan. Later kwam ik erachter dat Hofman ook het glas-in-loodraam in het trappenhuis van mijn oude middelbare school, het 1ste VCL in Den Haag, heeft ontworpen. Ongemerkt had ik dus al eerder kennisgemaakt met zijn werk.’

Van art nouveau tot constructivisme
Als liefhebber van grafische vormgeving en boekbanden is Meijering is vooral geïntrigeerd door de vele stijlen waarin Hofman heeft gewerkt. ‘Zijn eerste boekband uit 1919 voor Sint Elmsvuur van Herman Robbers is nog ontworpen in de stijl van de art nouveau. Daarna worden zijn ontwerpen strakker en neemt hij invloeden over uit de Amsterdamse en Haagse School, de art deco en het constructivisme. Het eindigt helaas wel wat tragisch met zijn ontwerpen uit de jaren 50 voor de Nederlandse Boekenclub. Hofman was toen erg gedeprimeerd. Je ziet dat zijn bandontwerpen van na de oorlog niet meer die zwung hebben van het werk uit zijn hoogtijdagen.’

Bronzen penning
In 30 jaar tijd heeft Meijering zo’n 200 boekbanden en andere objecten van Hofman bij elkaar verzameld. Naast de boeken en enkele prenten bestaat zijn collectie voornamelijk uit gelegenheidsgrafiek, zoals programmaboekjes, boekillustraties, diploma’s, brochures en affiches. Een van zijn meest bijzondere objecten is een bronzen penning van de Haagsche Academie voor Lichamelijke Opvoeding. ‘Die vond ik op internet bij een handelaar in Den Haag.’

‘Durf te leven’
Gaat het hem niet aan zijn hart om de collectie te verkopen? Meijering: ‘Natuurlijk wel, maar ik ben een echte verzamelaar. Het is de jacht die het leuk maakt; het zoeken naar die ene band die je nog graag wilt toevoegen aan je collectie. Naar het boek ‘Durf te leven’ dat een van de mooiste omslagen heeft, heb ik bijvoorbeeld jaren moeten zoeken. De collectie is nu zo goed als compleet. Veel meer is er niet meer te vinden van Hofman. Het wordt nu tijd om de verzameling een goede bestemming te geven, zoals een museum of een particuliere verzamelaar. Ik zoek er een goede koper voor die de collectie in zijn geheel wil overnemen want ik doe niet aan cherry picking!’

Voor meer informatie over de verkoop van de Hofman-collectie kunt u contact opnemen met Meijering Art Books.