Tuschinski als Rotterdammer

Pieter den Besten: programmaboekje voor La Gaîté Rotterdam (1924)

Verhalenhuis Belvédère op Katendrecht vertelt van 22 juni tot en met 23 september het ‘echte verhaal’ van de joodse bioscoopondernemer Abraham Tuschinski. Op de expositie ‘GRAND, Tuschinski & soulmates in Rotterdam’ staat nu eens niet zijn Amsterdamse nalatenschap centraal, maar zijn grote betekenis voor het culturele leven in Rotterdam.

Adr. Visser: programmaboekje voor het Thalia Theater in Rotterdam (ca. 1925)

Bij de naam Tuschinski denken de meeste mensen automatisch aan Amsterdam en de prachtige bioscoop in de Reguliersbreestraat. Maar veel mensen weten niet dat Tuschinski het grootste deel van zijn leven in Rotterdam woonde: van 1904 tot 1942. Ook hier liet hij zijn bioscooptheaters versieren in een eigenzinnige stijl, die we nu nog steeds kennen als de Tuschinski-stijl.

Jac. Jongert: programmaboekje voor het Grand Théâtre in Rotterdam (1924)

Rotterdamse kunstenaars
En het waren vooral Rotterdamse kunstenaars als Pieter den Besten en Jaap Gidding die de Tuschinski-stijl tot leven wekten en zijn theaters en drukwerk versierden. Zij richtten op verzoek van Tuschinski ook het Amsterdamse filmtheater in, dat nog steeds zo bewaard is gebleven. Helaas zijn alle Rotterdamse bioscopen, zoals het Grand Théâtre en Thalia Theater, verloren gegaan bij het bombardement in 1940.

Adr. Visser: programmaboekje voor Cinema Royal in Rotterdam (ca. 1925)

Tuschinki-jaar
In 2018 wordt Tuschinski in Rotterdam geëerd. Hij krijgt een straatnaam, er komt een nieuwe documentaire over zijn leven en een muziekvoorstelling.

Sfeer van toenoklVerhalenhuis Belvédère gaat op zoek naar de verhalen rondom Tuschinski, de plekken in de stad, zijn Rotterdamse vrienden, de kunstenaars en ontwerpers, en zijn betekenis voor het culturele leven in de stad. Zo is er werk te zien van onder meer Pieter den Besten, Jaap Gidding, Dolf Henkes en Jac. Jongert. Op de tentoonstelling zijn ook een aantal programmaboekjes en tijdschriften uit onze collectie te bewonderen.

Ga dus zeker even een kijkje nemen op deze kleine maar fijne tentoonstelling. Het Verhalenhuis is reuze gezellig en ademt nog helemaal de sfeer van toen!

Bron: Verhalenhuis Belvédère

4 gedachten over “Tuschinski als Rotterdammer

    • Sipke vd Peppel – The Netherlands – I write to share my passion for early 20th century applied arts. Take a look at my blogs: anno1900.nl, artdecobali.blog and dutchbookdesign.com
      Sipke vd Peppel op schreef:

      Bedankt Thof! Mocht je in de buurt van Rotterdam zijn, ga dan ook even kijken in Vervalenhuis Belvedere op Katendrecht. Het is een kleine maar fijne tentoonstelling met mooie kunstwerken van o.m. Pieter den Besten, Jaap Gidding en Dolf Henkes. En het Verhalenhuis is reuze gezellig en ademt nog helemaal de sfeer van toen!

    • Sipke vd Peppel – The Netherlands – I write to share my passion for early 20th century applied arts. Take a look at my blogs: anno1900.nl, artdecobali.blog and dutchbookdesign.com
      Sipke vd Peppel op schreef:

      Bedankt voor het compliment en reacties zijn altijd welkom!

Geef een reactieReactie annuleren