200 jaar badplaatsarchitectuur in Scheveningen

YouTube poster

Het idee is zo simpel: verzamel alle schilderijen en tekeningen van het allereerste houten badhuis tot het latere luxueuze Kurhaus in Scheveningen. Zet al die beelden vervolgens achter elkaar en het resultaat is: 12 minuten heerlijke, interessante “slow tv” waarin je 200 jaar badplaatsarchitectuur voorbij ziet komen…

Scheveningen viert dit jaar het heugelijke feit dat het al 200 jaar een ‘officiële badplaats’ is. Want dat begon volgens de website Scheveningen toen en nu op 27 juli 1818 toen lokaal ondernemer Jacob Pronk een perceel grond kreeg toegewezen voor de bouw van een badhuis.

Flaneren bij het Kurhaus anno 1900

Van badhuis tot Kurhaus
De video van Chris Sonnemans laat zien hoe dit eerste houten badhuis 10 jaar later al werd vervangen door een groot gemeentelijk badhuis en hoe dat na een aantal uitbreidingen plaats moest maken voor het eerste Kurhaus in 1885. Na een grote brand in 1886, waarbij het gebouw tot de grond toe afbrandde, werd op dezelfde plek een nog luxueuzer Kurhaus gebouwd, waar de rijke clientèle naar hartelust kon kuren, feesten en dineren.

Rond 1900
Maar de “film” toont ook hoe het Kurhaus in de loop der jaren weer is aangepast en hoeveel mooier het was in z’n hoogtijdagen rond 1900. Dat er al veel langer in Scheveningen van strand en zee wordt genoten, ziet u in de video 400 jaar strand- en badplezier op Scheveningen.

Bron: YouTube + website Scheveningen toen en nu.

4 gedachten over “200 jaar badplaatsarchitectuur in Scheveningen

 1. Inzake de brand van het Kurhaus. De dienstbode van de familie Heineken was een pannetje rijstepap aan het opwarmen op een spiritis comfort voor de dan 1 jarige vader van Freddie Heineken. De gordijnen vatten vlam en toen was het gebeurd. De brandweer was niet voldoende uitgerust voor dit soort grote branden en kon dus weinig uitrichten.
  Als je in de buurt van Scheveningen bent, kom dan gerust eens langs. Als je een E-mail stuurt geef ik je het adres en mijn telefoonnummer.
  Groet, Fred Westen.

 2. Hallo Sipke, deze beelden van Scheveningen komen mij bekend voor. Grapje! Want ik woon sinds 12 jaar langs de zee in Scheveningen. Meestal leuk, af en toe minder zoals gisteren 10 november 2018 wegens een motor race met 1000 motorfietsen, die enorm lawaai maken. Ja het was een jaar met veel activiteiten in Scheveningen. Zelf vond ik het spannends de nagebouwde zeilwagen van prins Maurits. Het origineel was ontworpen door de beroemde waterbouwkundige Vlaming Simon Stevin en zou 400 jaar geleden met een onwaarschijnlijke snelheid van 40 km per uur gereden zijn naar Petten NH. De stadhouders van Holland hebben nog 200 jaar plezier gehad van dit speeltje. Over het Kurhaus nog een weetje. Het brandde een jaar na opening af tengevolge van brand veroorzaakt in de suite van bierbrouwer Heineken. Maar het volgende zomerseizoen ging het weer open. Binnen een half jaar was het van de grond af weer opgebouwd met let op 6.000 bouwvakkers, die in ploegendienst 24 uur per dag werkten. Scheveningen was in de 17e eeuw moeilijk te bereiken vanuit Den Haag. Er waren alleen zandpaden in de duinen. Op initiatief van Constantijn Huygens is een geplaveide straatweg aangelegd tussen Den Haag en Scheveningen, gereed in 1665. Hiervoor werden duinen afgegraven en langs de weg dijken met beplanting aangelegd tegen zandverstuiving. Een uiterst kostbaar project, dat werd gefinancierd door tol te heffen. Het was de eerste geplaveide weg buiten de bebouwde kom in Holland en men sprak destijds van een wereldwonder.
  Groet, Fred Westen, Den Haag (Scheveningen).

  • Sipke vd Peppel – The Netherlands – I write to share my passion for early 20th century applied arts. Take a look at my blogs: anno1900.nl, artdecobali.blog and dutchbookdesign.com
   Sipke vd Peppel op schreef:

   Hoi Fred, bedankt voor deze interessante aanvullingen. En wat een bofkont ben jij dat je in Scheveningen bij de zee woont. Lijkt me geweldig om wanneer je maar wilt een strandwandeling te kunnen maken! De video heb ik ‘geleend’ van Scheveningen toen en nu, omdat-ie zo’n prachtig beeld geeft van hoe het in de loop der jaren is veranderd. Ik ben niet zo’n YouTube-kijker maar af en toe kom je van die pareltjes tegen…

   Mvg Sipke

   PS: ben wel benieuwd wat er nu precies in die hotelsuite van Heineken is gebeurd. Is daar meer over bekend?

Geef een reactieReactie annuleren