Alphonse Mucha in Steendrukmuseum

In het Steendrukmuseum in Valkenswaard is momenteel een tentoonstelling over Alphonse Mucha te zien. De expositie toont een groot overzicht van het lithografische werk van deze onbetwiste ‘meester van de art nouveau’.

Rond 1900 creëerde de Tjechische kunstenaar Alphonse Mucha (1860-1939) zijn eigen stijl in het kosmopolitische Parijs. ‘Le Style Mucha’ werd synoniem voor de Franse art nouveau. Zijn eerste innovatieve litho uit 1894 voor het toneelstuk Gismonda, met de steractrice van het Parijse theater Sarah Bernhardt in de hoofdrol, maakte Mucha direct beroemd.

Naast divers werk voor diva Sarah, verwierf Mucha toenemend opdrachten van bekende Parijse drukkerijen zoals Lemercier en Champenois. Zijn litho’s met sierlijke lijnen, frisse pasteltinten en weelderige motieven van sensuele, melancholische vrouwen groeiden uit tot iconen van het fin de siècle. Hij trachtte door middel van deze vrouwen de Slavische ziel met een licht melancholische inslag weer te geven. Zijn figuren op werken bedoeld voor de weergave van de geschiedenis van zijn geliefde volk, de Tsjechen en Slaven, getuigen echter van een rauw realisme.

Daarnaast schreef en illustreerde Mucha boeken zoals zijn meesterwerk Le Pater en een belangrijk handboek voor zijn leerlingen getiteld: Documents Décoratifs. Een overzicht van zijn adembenemende lithografische werk is tot en met 27 september 2020 te zien op de tentoonstelling in het Nederlands Steendrukmuseum te Valkenswaard.

Alle foto’s bij dit bericht zijn afkomstig van het Steendrukmuseum in Valkenswaard.

3 gedachten over “Alphonse Mucha in Steendrukmuseum

  • Sipke vd Peppel – The Netherlands – I write to share my passion for early 20th century applied arts. Take a look at my blogs: anno1900.nl, artdecobali.blog and dutchbookdesign.com
   Sipke vd Peppel op schreef:

   Wat leuk Dani, ik moet hem zelf nog zien! Een van de volgende tentoonstellingen gaat trouwens over Nederlandse lithografie tussen 1890 en 1915, waarvoor ik waarschijnlijk ook enkele drukwerken uit mijn verzameling zal uitlenen. De conservator van het Steendrukmuseum komt hier binnenkort kijken.

   • O, wow, die moet ik zeker zien! Goeie tip! Wat leuk dat ze bij jou komen snuffelen naar materiaal ☺ Overigens heeft het Steendrukmuseum een heel mooie hardcover catalogus van de Mucha tentoonstelling voor € 7,50. Geen geld.

Geef een reactieReactie annuleren