Art Deco & Jugendstil agenda 2022

Zoekt u een mooie agenda voor volgend jaar? Denk dan eens aan de Art Deco & Jugendstil agenda van uitgeverij Bekking & Blitz. Een voorproefje uit de agenda voor 2022.

Voor een verzamelaar is er niets mooier dan het delen van je schatten. In de agenda van 2022 vindt u weer 53 voorbeelden uit mijn verzameling toegepaste grafiek tussen 1890 en 1940. Bij elke week één. Een van mijn persoonlijke favorieten is de zeldzame brochure voor de bouwkunstopleiding van het Amsterdamse architectengenootschap Architectura et Amicitia. Het symbolistische omslag is in 1912 ontworpen en gelithografeerd door Walter van Diedenhoven, die naar eigen zeggen ‘twee momenten der menselijke geestesontwikkeling’ heeft verbeeld: ‘het schone ontluiken lijk een openbloeiende bloem, het innig rijpen lijk een volgroeiende vrucht’.

Rouwkaart voor Karel de Bazel
Een ander zeldzaam drukwerkje in deze agenda is de rouwkaart die Chris Lebeau in 1923 ontwierp na het overlijden van de theosofische architect Karel de Bazel. Zeven bebaarde mannen, verwijzend naar de zeven levensfasen uit de theosofie, dragen de baar van de architect naar zijn laatste rustplaats. Lebeau had vanwege de begrafenis slechts enkele dagen de tijd om deze sfeervolle houtsnede te maken.

Kalender van Leo Léon
Eveneens uniek is de kalender van de Koninklijke Paketvaart Maatschappij uit 1930, die er nog als nieuw uitziet. Het kalenderschild met zijn kleurrijke en gouden randversieringen is ontworpen door Leo Léon in een grillige Amsterdamse School-stijl. De afbeelding in het midden is een reproductie van een olieverfschilderij van Johan Gabriëlse, die vooral bekend is van zijn schoolplaten en boekillustraties van het dagelijks leven in Nederlands-Indië. Dit schilderij van een Javaanse Serimpi-danseres maakte hij in 1921 voor de Soehoenan van Solo. Het originele schilderij hangt in het Tropenmuseum in Amsterdam.

Reclamekaart van Henri Privat-Livemont
Naast Nederlandse ontwerpen vindt u in deze agenda ook veel werk van buitenlandse kunstenaars, zoals een fraaie reclamekaart voor Benjamin De Lestré-De Fabribeckers. Het werk van deze Belgische jugendstilarchitect wordt aangeprezen door een sensuele femme fatale van Henri Privat-Livemont.

Tijdschriftomslag van Hans Schulze
De cover van de agenda is afgeleid van een omslagontwerp van Hans Schulze voor het Duitse tijdschrift Moderne Kunst, dat bekend stond om z’n fraaie jugendstilomslagen. Twee sierlijke pauwen, staande op een harp, symboliseren met hun verenpracht de schoonheid van de nieuwe kunst.

Tot slot wil ik u nog wijzen op de vrolijke omslagtekening van E. Sturtevant voor hetzelfde tijdschrift. Een luchtballon vliegt het jaar 1900 tegemoet terwijl de ballonvaarders toosten op de nieuwe eeuw. Een van hen balanceert gevaarlijk op de rand van de mand. Als dat maar goed gaat!

Tot zover een kleine greep uit deze agenda. De Art Deco & Jugendstil agenda is te koop in de boekwinkel en te bestellen via de website van Bekking & Blitz. Veel plezier met het ontdekken van uw eigen favorieten!

Geef een reactieReactie annuleren