Over Anno1900

Sipke van de Peppel (foto: Mark Prins)

Sipke van de Peppel (foto: Mark Prins)

Rond 1900 beleeft de toegepaste kunst een internationale bloeiperiode. Van Brussel tot Barcelona en van Parijs tot Amsterdam; overal in Europa zoeken kunstenaars naar nieuwe wegen, vormen en idealen. Zij breken met de traditie om klakkeloos oude stijlen na te volgen. Een nieuwe eeuw vraagt om een Nieuwe Kunst.

Moderne ontwerpers
De natuur in al haar vormen en de vrouw als ‘femme fatale’ of ‘femme fragile’ zijn belangrijke inspiratiebronnen van deze nieuwe beweging, die zich keert tegen de toenemende massaproductie en industrialisatie. Er is weer waardering voor het werk van de ambachtsman en een grote belangstelling voor oude en verre culturen. Moderne ontwerpers houden zich bezig met het vormgeven van alledaagse gebruiksvoorwerpen, zoals een stoel, een vaas of de omslag van een boek.

Tweede gouden eeuw
Anno1900 zoomt in op de Nederlandse kunstnijverheid tussen 1890 en 1940 – met veel aandacht voor boekversiering, grafische vormgeving en (binnenhuis)architectuur. Een periode die vanwege zijn rijkdom aan ontwerpstijlen ook wel onze ‘tweede gouden eeuw’ wordt genoemd.

Art nouveau en art deco collectie
‘Blader’ door mijn berichten of bekijk mijn collectie boekbanden en gelegendheidsgrafiek. In mijn portfolio vindt u publicaties uit andere media waarvoor ik schrijf. Veel plezier bij het verkennen van mijn blog!

Sipke van de Peppel,
freelance (web)redacteur en verzamelaar van
boekbanden en grafiek tussen 1890 en 1940

N.B. De boekbanden en grafiek op deze website zijn NIET te koop. Wel kunt u dubbele exemplaren uit mijn verzameling kopen of ruilen via de webshop. Voor aanvragen, opmerkingen en reacties kunt u gebruikmaken van het contactformulier op deze pagina.


Anno1900 is made by Sipke van de Peppel. Read my posts on early 20th century applied arts (1890-1940) or take a look at my collection Dutch Art Nouveau and Art Deco bookbindings and ephemera. You can choose your language with the translator in the side menu. Some of the articles are translated in English and available on dutchbookdesign.com.

The items on this site are NOT for sale. If you want to buy or swap, go to my webshop. To contact me please fill in the online form below.


Contactformulier: