Collectie Anno1900

Muziekblad - Rouwviolen van Helene Swarth, ontwerp: Hendrik P. Berlage (1895)

Muziekblad – Rouwviolen van Helene Swarth, ontwerp: Hendrik P. Berlage (1895)

De Collectie Anno1900 bestaat uit meer dan 300 boekbanden en een grote hoeveelheid gelegenheidsgrafiek uit de periode 1890-1940. Gelegenheidsgrafiek is drukwerk dat is vormgegeven voor een bepaald doel. Denk aan tijdschriftomslagen, reclamedrukwerk, bladmuziek, ex libris, getuigschriften, programmaboekjes, kalenderbladen etc.

De verzameling, die is samengesteld door Sipke van de Peppel, bevat voornamelijk boekbanden en gelegenheidsgrafiek uit Nederland en is gericht op 4 stijlen:

De collectie bevat werk van een groot aantal bekende en minder bekende Nederlandse en Belgische ontwerpers, en richt zich speciaal op de volgende kunstenaars:

Een andere specialisatie binnen de collectie is de uitgebreide deelverzameling aan programmaboekjes voor schouwburgen, theaters, bioscopen, toneelgezelschappen, kunstverenigingen, festiviteiten e.d.

De mooiste exemplaren uit de Collectie Anno1900 zijn te bekijken op deze site. Daarnaast wordt vanuit de collectie ieder jaar de Art Deco & Jugendstil agenda samengesteld, die wordt uitgebracht door uitgeverij Bekking & Blitz.

Recente bruiklenen:

  • Gemeentemuseum Den Haag – tentoonstelling Art Nouveau in Nederland (21 apr. t/m 28 okt. 2018)
  • Verhalenhuis Belvédère Rotterdam (Katendrecht) – expositie GRAND, Tuschinski & soulmates in Rotterdam (22 jun. t/m 23 sep. 2018)