Tags

, , , , , , , , , , ,

Engel_Heilige_Antonius_Abt_kerk_Scheveningen

Deze engel waakt bij de entree van de Heilige Antonius Abt. Deze grotendeels in baksteen opgetrokken kerk, gebouwd in 1925 naar het ontwerp van Pierre en Jos Cuypers, speelt met haar hoge toren een belangrijke rol in het silhouet van Scheveningen. Maar de kerk is vooral bekend om zijn indrukwekkende apsis-mozaïek van Antoon Molkenboer.

WP_20150912_14_30_27_Pro

Grootste email-mozaïek van Nederland
Het meer dan 200 vierkante meter grote mozaïek boven het altaar bestaat uit circa 2 miljoen stukjes ingelegd Venetiaans glas. Het is het grootste email-mozaïek van Nederland. Het kunstwerk dateert uit 1927 en is ontworpen door de katholieke kunstenaar Antoon Molkenboer (1872-1960), die het mozaïek liet maken in Parijs bij het kunstatelier van de befaamde gebroeders Mauméjean. Ook schilderingen op de triomfboog rondom het apsis-mozaïek en de overige mozaïeken in de kerk zijn door Molkenboer ontworpen.

WP_20150912_14_43_36_Pro

Het wonder van Scheveningen
Het apsis-mozaïek van Molkenboer verwijst naar de  ‘wonderbare gebedsverhoring’, die plaatsvond tijdens de cholera-epidemie in 1848. Hierbij kwamen ook in Scheveningen veel mensen om het leven. Na extra gebedsdiensten en het uitstallen van het heilig sacrament bleven nieuwe sterfgevallen uit. Deze onverklaarbaar snelle afloop van de epidemie werd als een wonder beschouwd. Voor de figuren poseerden onder andere Molkenboer’s  echtgenote en kinderen en een twintigtal inwoners van Scheveningen. Juist de typische Scheveningers in hun klederdracht maakt de voorstelling zo uniek.

WP_20150912_14_30_58_Pro

Siersmeedwerk van de gebroeders Brom
Ook elders in de kerk vindt men mozaïekwerk van Molkenboer, evenals fraai meubilair met bronsreliëfs uitgevoerd door de edelsmeden Jan-Eloy en Leo Brom. De fraaie glas-in-loodramen zijn eveneens ontworpen door Molkenboer in samenwerking met Christiaan de Moor en uitgevoerd door de Haagse glazenier Louis Asperslagh.

WP_20150912_14_28_41_Pro

Rondleidingen in Abtkerk
De Heilige Antonius Abtkerk is te bezichtigen op elke eerste en derde zaterdag van de maand tussen 14.00 en 16.30 uur. De kerk ligt aan de Scheveningsweg 235, tram 1 stopt voor de deur. Tijdens deze openingsuren is het ook mogelijk om een rondleiding met uitleg over alle kunstwerken te krijgen. Zie voor meer informatie www.parochie-antonius-abt.nl.

Bekijk de kerk in 3D
Heeft u geen tijd om naar Scheveningen te gaan? Kijk dan eens op de website van de stichting Vrienden van de Abt. Hier vind u nog veel meer foto’s van het exterieur en interieur van de kerk.

IMG_7083

Bronnen: brochures Open Monumentendagen Den Haag 2015 en Heilige Antonius Abtkerk.