Tags

, ,

Prins Hendrikkade, Centraal Station Fotograaf onbekend, circa 1888 Collectie Stadsarchief Amsterdam

Prins Hendrikkade, Centraal Station, anoniem, circa 1888 (Collectie Stadsarchief Amsterdam)

In het Stadsarchief van Amsterdam is momenteel een prachtige fototentoonstelling te zien over Amsterdam rond 1900. De expositie ‘Amsterdam 1900’ toont het stadsleven van 100 jaar geleden door de ogen van de eerste moderne fotografen.

Amsterdam was booming rond 1900. In de binnenstad verrezen beeldbepalende gebouwen als het Centraal Station, het Rijksmuseum en de Beurs van Berlage. De industrie en de havens groeiden, maar tegelijk verkrotte de oude stad en was er veel armoede. Voor het eerst was het technisch mogelijk dit alles op foto vast te leggen.

expositie_amsterdam_1900_stadsarchief_fotograaf_op_dukdalf

Franse fotograaf op een dukdalf, 1911, anoniem (Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad Photo)

Opkomst van de fotografie
Eind 19e-eeuw steeg de welvaart en kwam er meer werk voor beroepsfotografen in de bouw en industrie. Geïllustreerde bladen gingen over op foto’s en de persfotografie begon haar opmars. Door technologische vernieuwingen kreeg de amateurfotografie een enorme impuls en werd fotograferen een modern tijdverdrijf voor Amsterdammers van allerlei snit. Kortere belichtingstijden maakten het mogelijk beweging vast te leggen en opnamen binnenshuis te maken. Ook de allereerste kleurenfoto’s dateren uit deze tijd.

Nieuwe Amstelbrug in aanbouw, foto Gustaaf Oosterhuis, 1901, Collectie Stadsarchief Amsterdam

Nieuwe Amstelbrug in aanbouw, foto: Gustaaf Oosterhuis, 1901 (Collectie Stadsarchief Amsterdam)

Stille grachten en nieuwbouw
In de tentoonstelling zien we het Amsterdam van 100 jaar geleden met stille grachten en glanzende nieuwbouw, havens in vol bedrijf en rokende fabrieksschoorstenen. Met handcamera’s legden amateurfotografen het gewoel van voorbijgangers, handkarren en paardentrams vast. We komen binnen in woonhuizen waar weelde heerste, maar ook in krotten en achterbuurten.

Tweede Weteringplantsoen, foto Jacob Olie, april 1902, Collectie Stadsarchief Amsterdam

Tweede Weteringplantsoen, foto Jacob Olie, april 1902 (Collectie Stadsarchief Amsterdam)

Koepel Hirsch-gebouw, anoniem, 1913, Collectie Stadsarchief Amsterdam

Koepel Hirsch-gebouw, anoniem, 1913 (Collectie Stadsarchief Amsterdam)

Breitner, Eilers, Olie en tijdgenoten
Naast foto’s van bekende fotografen als George Hendrik Breitner, Jacob Olie en Bernard Eilers toont Amsterdam 1900 verrassende beelden van onbekende of inmiddels vergeten fotografen – amateurs en beroeps. De bezoeker krijgt zo een uniek overzicht van deze periode, van de stad, het dagelijks leven en de fotografie in Amsterdam.

Fotoboek en activiteiten
Rondom de tentoonstelling is van alles te doen. Zo kunt u deelnemen aan een stadswandeling langs de plekken die fotografen rond 1900 hebben vastgelegd. Voor kinderen is er een leuke speurtocht. Bij de tentoonstelling is ook een fotoboek uitgebracht. Zie voor meer informatie de website van het Stadsarchief Amsterdam.

Bron: Stadsarchief Amsterdam