Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trappenportaal koninklijke wachtkamer Amsterdam CS (foto: NS)

De koninklijke wachtkamers van de Nederlandse Spoorwegen zijn doorgaans gesloten voor het publiek. Dankzij een speciale site van de NS kun je toch ervaren in welke ambiance de leden van het koningshuis rond 1900 gewend waren te reizen.

Eind 19de eeuw werden in treinstations van steden met grote koninklijke paleizen wachtkamers ingericht. Als de Oranjes gebruikmaakten van het toen hypermoderne vervoer per rails, konden ze daar in alle geriefelijkheid wachten. Tegenwoordig worden de koninklijke wachtkamers alleen nog maar gebruikt voor speciale gelegenheden, zoals in 2007 bij de opening van de Betuwelijn.

Koninklijke wachtkamer Amsterdam CS (foto: NS)3D-ervaring
Dankzij de site van de NS is het mogelijk om de wachtkamers van Amsterdam CS en Den Haag Hollands Spoor virtueel te bezoeken. Met behulp van 360° panoramafotografie zijn de ruimten in 3D vastgelegd, zodat het lijkt alsof je er middenin staat. Ook de wachtkamer van het voormalige station Den Haag Staatsspoor – die zich nu bevindt in het Spoorwegmuseum in Utrecht – is op deze wijze in beeld gebracht. Binnenkort volgt de wachtkamer van Station Baarn.

Deurklink in de vorm van een gekroonde leeuw (foto: NS)Neorenaissance
De wachtkamers zijn ingericht in de destijds populaire stijl van de neorenaissance en versierd met talrijke decoraties, houten betimmeringen, wandbespanningen, gordijnen, beschilderde stucplafonds, parketvloeren en tapijten. Naast de panoramafoto’s zijn bijzondere objecten ook van dichtbij te bekijken, zoals deze deurklink in de vorm van een gekroonde leeuw in Amsterdam.

koninklijke_wachtkamers_foto4Koninklijk paviljoen
De wachtkamer in Amsterdam is ontworpen door architect Pierre Cuypers en de Oostenrijkse decorateur Georg Sturm. Spoorarchitect Dirk Margadant tekende voor het koninklijk paviljoen op Hollands Spoor en de firma Mutters uit Den Haag verzorgde de inrichting van de wachtkamer van Den Haag Staatsspoor.

360° app
De koninklijke wachtkamers worden af en toe opengesteld voor het publiek tijdens de open monumentendagen. Er is naast de website ook een 360° app waarmee je de monumentale salons op je mobiele telefoon kunt bekijken.

Bronnen: NS, Yune en NOS