Tags

Wie is de tekenaar van deze fraaie illustraties voor een kalender van het Nederlandsch Verbond van Vakvereenigingen (N.V.V.)? Bekijk alle 4 de afbeeldingen en help mee om de ontwerper te achterhalen.

Dit weekend kocht ik op de Verzamelaarsjaarbeurs in Utrecht 4 fraaie illustraties. De afbeeldingen van stoere, gespierde arbeiders zijn gemaakt voor een kalender van het N.V.V. en helaas uitgesneden, maar ik vond ze te mooi om te laten liggen.

Waarschijnlijk gaat het om de N.V.V. kalender voor 1929. Deze kalender wordt op 10 december 1928 als volgt aangekondigd in de socialistische krant Voorwaarts: ‘Het Nederlandsch Verbond van Vakverenigingen zond ons hun kalender voor 1929. Boven elk blad vindt men een teekening, die gestyleerd den arbeid geeft in verschillende onderdeelen, teekeningen die de saamhoorigheid symboliseeren van de takken, die uitgaan van één stam. De kalender bestaat uit vier bladen, waarvan elk de “lijst” van drie maanden geeft.’

Ik heb alleen geen idee wie de ontwerper is. De illustraties zijn niet gesigneerd. Waarschijnlijk stond de signatuur onderaan het kalenderblad. De geometrische art deco-achtige stijl doet denken aan het latere werk van Jan Toorop uit de jaren 20, maar ik denk niet dat ze van zijn hand zijn. Toorop werkte vooral in opdracht van katholieke organisaties en het N.V.V. was geen katholieke vakcentrale.

Mocht u weten wie de ontwerper is, laat het mij dan weten door hieronder te reageren! Degene die als eerste de ontwerper vaststelt, krijgt van mij naar keuze een Jugendstil of Art Deco agenda…

Alvast dank voor uw hulp!