Tags

, ,

Wandelend door Brussel kom je prachtige monumenten tegen. Deze marmeren sculptuur van Marius Vos is een van mijn lievelingsbeelden. Het beeld staat in een park aan het Marie-Louise plein. Ik zag het voor het eerst toen ik het nabijgelegen Hotel Van Eetvelde van Victor Horta bezocht en sindsdien word ik er iedere keer als ik in Brussel ben weer naartoe getrokken.

Marius Vos
Het beeldhouwwerk is gemaakt door Marius Vos voor het Amerikaanse paviljoen op de wereldtentoonstelling van 1937 in Parijs en draagt de titel ‘Geboorte van een natie’. Vos was geboren in België en verhuisde als kind met zijn ouders naar de Verenigde Staten. In 1968 schonk hij het beeld, waarmee hij in Parijs een gouden medaille had gewonnen, aan zijn geboortestad Brussel en kreeg het zijn huidige plek aan het Marie-Louise plein.

Pasgeboren kind
Ik vind vooral de wijze waarop Vos de geboorte van een land heeft verbeeld aan de hand van een pasgeboren kind erg mooi. De vaderfiguur straalt in mijn ogen geluk, kracht, dankbaarheid en verwondering uit, terwijl de vrouwenfiguur natuurlijk de onvoorwaardelijke moederliefde verbeeldt. Doordat alle figuren naakt zijn afgebeeld overstijgt het beeld het gewone en maakt Vos duidelijk dat het hier niet gaat om een portret maar om de uitbeelding van een universeel thema.

Geboorte van Amerika
Waarschijnlijk staat de beeldengroep als geheel symbool voor de geboorte van de Verenigde Staten als zelfstandig land en verbeelden de ouders van het pasgeboren kind de Europese oorsprong van Amerika, maar dat doet er voor mij allemaal niet toe. Het beeld raakt mij diep en mensen die mij goed kennen, begrijpen wel waarom…