Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tout-Paris luisterde er naar jazz en andere vernieuwende muziek. De Franse pianist Alexandre Tharaud brengt met zijn laatste cd een hommage aan het legendarische cabaret ‘Le Boeuf sur le toit’ – ‘De Os op het dak’.

Alexandre Tharaud - Le Boeuf sur le toit - foto Marco BorggreveAlexandre Tharaud: “Le Boeuf sur le toit was dé ontmoetingsplek van de Parijse avant-garde tijdens de jaren 20. Iedere avond verzamelde zich er een bont gezelschap van kunstenaars en musici. Zo kon je er bekende componisten tegen het lijf lopen als Ravel, Satie, Stravinsky en de leden van Les Six, een groep van zes jonge Franse componisten waartoe ook Darius Milhaud en Francis Poulenc behoorden.”

Les années folles
Jean Cocteau was er bijna elke avond en speelde soms drums met de geweldige huispianist Jean Wiéner. Ook Clément Doucet speelde regelmatig piano in Le Boeuf sur le toit. Er waren optredens van populaire zangers als Maurice Chevalier, Yvonne George, Mistinguett en Kiki de Montparnasse. En onder het publiek bevonden zich kunstenaars als Picasso, Man Ray, Picabia, Diaghilev, Coco Chanel, Georges Simenon en André Gide. Kortom, de inspirerende kunstenaars en vernieuwers van les années folles.”

Muzikale avonturen
“Omdat er elke avond gespeeld en gezongen werd onder vrienden, heb ik voor deze cd mijn eigen vrienden uitgenodigd ‘pour faire le boeuf’, om samen te ‘jammen’. Onze cd is een eerbetoon aan deze bijzondere plek. Ik geloof echt dat de Franse muziek niet dezelfde zou zijn geweest zonder al die muzikale avonturen in Le Boeuf sur le toit. Het was de tijd van de vrijheid, jazz en improvisatie. The sky was the limit. Die sfeer hebben we proberen te vangen op deze cd.”

Lees het gehele interview met Alexandre Tharaud in Art Deco magazine 7.