Tags

, , , , , , , , , , , , ,

20120322_25

Evolutie, Piet Mondriaan, 1911 (Collectie Gemeentemuseum Den Haag)

Piet Mondriaan – pionier van de abstracte kunst en grondlegger van het neoplasticisme – heeft sinds kort zijn eigen website. Mondriaan.nl is een initiatief van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) en het Gemeentemuseum in Den Haag. Volgens de instellingen is dit de grootste en meest uitgebreide website over de kunstschilder.

Piet Mondriaan, 1909 (Alfred Waldenburg, RKD)

Alle kunstwerken van Mondriaan zijn er te vinden, evenals biografische gegevens, brieven, manuscripten, foto’s en kunsthistorische toelichtingen op talrijke werken. Zo kan er worden ingezoomd op de Victory Boogie Woogie en kan het beroemde schilderij van alle kanten worden bekeken.

Symbolisme
Jammer genoeg is er weinig aandacht op de site voor Mondriaans symbolistische periode rond 1910. Ook zijn theosofische levensovertuiging, die zo bepalend was voor Mondriaans zoektocht naar een nieuwe beeld- en vormentaal, komt er bekaaid vanaf. Maar de site wordt volgens de instellingen nog uitgebreid met archief- en documentatiemateriaal, zoals manuscripten, correspondentie, artikelen en onderzoekspublicaties. Hopelijk komt deze wat minder bekende kant van Mondriaan dan ook meer aan bod.

Victory_Boogie_Woogie_Gemeentemuseum

Victory Boogie Woogie (Collectie Gemeentemuseum)

Boogiewoogie
Een andere gemiste kans is het artikel over ‘Mondriaan en muziek’. Aan de hand van de grammofoonplaten van Mondriaan, die in het bezit zijn van het Gemeentemuseum, wordt verteld hoe Mondriaan zich liet inspireren door o.a. jazz- en boogiewoogie-muziek. Leuk om te weten, maar waarom staan er geen geluidsfragmenten op de site? Dan gaat zo’n Victory Boogie Woogie pas echt leven!

Bron en foto’s: Gemeentemuseum en RKD