Tags

, , , , , , ,

Amsterdamsche School landhuis 't Reigersnest in Oostvoorne architecten Vorkink en Wormser

Op zondag 13 september breng ik samen met 40 andere VVNK-leden een bezoek aan landhuis ’t Reigersnest in Oostvoorne. Bij aankomst worden we hartelijk ontvangen door Christine en Hesje van Duin, kleindochters van de Rotterdamse assurantiemakelaar I.M. Hudig die ’t Reigersnest in 1919-1920 liet bouwen. Zij laten ons alle bijzondere plekken zien; van de ovale woonkamer tot en met de zolder onder de rieten overkapping waar zij als kind graag speelden.

Entree landhuis 't Reigersnest in Oostvoorne bouwstijl Amsterdamse School architecten Vorkink en Wormser

Entree van landhuis ’t Reigersnest

‘Onze grootouders hebben landgoed ’t Reigersnest gekocht en lieten er een vakantiehuis bouwen in de stijl van de Amsterdamse School’, vertelt Christine van Duin. ‘Zij hadden 6 kinderen en deze hadden weer gezamenlijk 22 kleinkinderen. Van jongs af aan hebben de kinderen en vervolgens alle kleinkinderen hier de vakanties doorgebracht en hoogtijdagen gevierd. Het huis is 40 jaar bewoond door onze grootmoeder en vervolgens 40 jaar door onze ouders. Het is nu in bezit van 6 broers en zussen. ’t Reigersnest wordt niet meer permanent bewoond, maar we gebruiken het nog steeds voor vakanties.’

Amsterdamsche School landhuis 't Reigersnest in Oostvoorne architecten Vorkink en Wormser

Blik vanuit de tuin op landhuis ’t Reigersnest

Ontworpen door Vorkink en Wormser
’t Reigersnest geldt als een van de hoogtepunten van de Amsterdamse School. Het tijdschrift Wendingen, spreekbuis van de Amsterdamse School-beweging, wijdde in 1921 een volledig nummer aan het ontwerp van Piet Vorkink en Jacobus Philippus Wormser. Dit architectenduo ontwierp naast het exterieur en interieur van het landhuis ook een dienstwoning voor de tuinman en een duinkoepel, die in de oorlog is afgebroken.

Dienstwoning bij landhuis 't Reigersnest in Oostvoorne bouwstijl Amsterdamse School architecten Vorkink en Wormser

Ook de tuinmanswoning is ontworpen door Vorkink en Wormser.

Natuurlijke vormen
De stijl waarin het landhuis is gebouwd, staat bekend als de plastisch-organische richting binnen de Amsterdamse School waarbij de nadruk ligt op natuurlijke vormen. Dit is goed te zien aan het exterieur. Het huis heeft een vriendelijke uitstraling onder andere door de twee lage zijvleugels die de bezoeker bij aankomst als het ware in de armen sluiten. Het glooiende rieten dak lijkt op de rug van een dier dat langgerekt in het landschap ligt. Typerend voor de organische stijl zijn ook de vloeiende lijnen van de muren, ramen en schoorstenen.

ramen luiken landhuis 't Reigersnest in Oostvoorne bouwstijl Amsterdamse School architecten Vorkink en Wormser

De raampartijen aan de achterzijde steken naar voren.

Buffet met eendenkopjes
Deze organische en natuurlijke vormen zijn ook in het interieur te vinden. Zo heeft de woonkamer een ovale vorm, versterkt door een eveneens ovaal vloerkleed. De gelede wandopbouw, horizontale betimmering, blokvormige decoraties en het zadeldakvormige plafond vergroten de horizontale werking van het vertrek.

Woonkamer interieur landhuis 't Reigersnest in Oostvoorne ontwerp Vorkink en Wormser stijl Amsterdamse School

De kleuren van de woonkamers waren oorspronkelijk donkerder.

Buffet met eendenkopjes
Het meubilair – waaronder de tafel, stoelen, buffetkast en hanglampen met siersmeedwerk – zijn speciaal voor de ruimte ontworpen. ‘Alles is met veel oog voor detail vormgegeven door Vorkink en Wormser’, vertelt Hesje van Duin. ‘Neem bijvoorbeeld de handgrepen van deze kast. Als je goed kijkt dan zie je dat het eendenkopjes zijn.’

Amsterdamse School buffetkast in landhuis 't Reigersnest in Oostvoorne

Amsterdamse School buffet met eendenkopjes als handgrepen

Latere aanpassingen
De oorspronkelijke kleuren van de woonkamer – veel zwart, paars en groen – waren bedoeld om de bewoners een gevoel van geborgenheid te geven. ‘Maar onze grootmoeder vond het te somber en heeft vertrek in lichtere kleuren laten schilderen en behangen. Ook zijn de oorspronkelijke glas-in-loodramen vervangen door bovenlichten met helder glas’, vertelt Christine van Duin.

kinderkamer zithoek interieur landhuis 't Reigersnest in Oostvoorne ontwerp Vorkink en Wormser stijl Amsterdamse School

Zithoek annex kinderkamer in ’t Reigersnest

Kinderkamer
In 1938 liet de oma van Christine en Hesje het vakantiehuis geschikt maken voor permanente bewoning. Bij deze verbouwing is de indeling van het huis aangepast. Zo werd de zitkamerhoek veranderd in een kinderkamer en een van de slaapkamers verbouwd tot muziekkamer. De garage met geitenhok werd omgevormd tot een grote jachtkamer.

Amsterdamsche School landhuis 't Reigersnest in Oostvoorne architecten Vorkink en Wormser

Het gebouw opent zich naar de tuin.

Te huur als vakantiehuis
’t Reigersnest wordt nog steeds door de familie gebruikt als vakantiehuis en is tegenwoordig ook voor buitenstaanders te huur. Zie voor meer informatie www.reigersnestoostvoorne.nl.

Dienstwoning bij landhuis 't Reigersnest in Oostvoorne bouwstijl Amsterdamse School architecten Vorkink en Wormser

Ook de dienstwoning voor de tuinman is te huur als vakantiehuis.

Bronnen: Rond 1900, nieuws en informatieblad VVNK 1900 en Platform Wendingen.