Tags

, , ,

Het idee is zo simpel: verzamel alle schilderijen en tekeningen van het allereerste houten badhuis tot het latere luxueuze Kurhaus in Scheveningen. Zet al die beelden vervolgens achter elkaar en het resultaat is: 12 minuten heerlijke, interessante “slow tv” waarin je 200 jaar badplaatsarchitectuur voorbij ziet komen…

Scheveningen viert dit jaar het heugelijke feit dat het al 200 jaar een ‘officiële badplaats’ is. Want dat begon volgens de website Scheveningen toen en nu op 27 juli 1818 toen lokaal ondernemer Jacob Pronk een perceel grond kreeg toegewezen voor de bouw van een badhuis.

Flaneren bij het Kurhaus anno 1900

Van badhuis tot Kurhaus
De video van Chris Sonnemans laat zien hoe dit eerste houten badhuis 10 jaar later al werd vervangen door een groot gemeentelijk badhuis en hoe dat na een aantal uitbreidingen plaats moest maken voor het eerste Kurhaus in 1885. Na een grote brand in 1886, waarbij het gebouw tot de grond toe afbrandde, werd op dezelfde plek een nog luxueuzer Kurhaus gebouwd, waar de rijke clientèle naar hartelust kon kuren, feesten en dineren.

Rond 1900
Maar de “film” toont ook hoe het Kurhaus in de loop der jaren weer is aangepast en hoeveel mooier het was in z’n hoogtijdagen rond 1900. Dat er al veel langer in Scheveningen van strand en zee wordt genoten, ziet u in de video 400 jaar strand- en badplezier op Scheveningen.

Bron: YouTube + website Scheveningen toen en nu.