Tags

, , , , , ,

Altijd al willen wonen in een jugendstilhuis anno 1900? Grijp dan nu uw kans! Voor een slordige 1,3 miljoen euro woont u achter een van de meest mooiste art-nouveau-gevels van Den Haag.

Na het Lorriehuis en villa De Zeemeeuw staat er weer een beroemd jugendstilpand te koop in Den Haag. Ditmaal gaat het om misschien wel de mooiste art-nouveau-gevel van de stad, namelijk het woonhuis op nr. 215 van de Laan van Meerdervoort.

Lange Leen
Aan deze langste laan van Nederland (5,8 km), door Hagenezen liefkozend ‘Lange Leen’ of ‘Laan van Enzovoort’ genoemd, werd in 1900 in de nieuwe wijk Duinoord een woonblok in art-nouveaustijl gebouwd. Destijds moet het een erg sjieke plek om te wonen zijn geweest, vlakbij de duinen en het strand. Een eind verderop aan de laan woonde bijvoorbeeld de bekende zeeschilder Hendrik Willem Mesdag, die er naast zijn woonhuis met atelier ook een museum voor zijn uitgebreide kunstcollectie liet bouwen. Tegenwoordig is de Laan van Meerdervoort echter een drukke verkeersader die helemaal doorloopt tot aan Loosduinen.

jugendstilhuis Laan van Meerdervoort 215 Den Haag

Met zijn rijk versierde gevel is Laan van Meerdervoort 215 de blikvanger in het rijtje jugendstilhuizen van architect Jan Olthuis.

Architect Jan Olthuis
Het woonblok ter hoogte van de Archimedesstraat bestaat uit dertien jugendstilhuizen, die allemaal zijn ontworpen door architect Jan Olthuis (1851-1921). Nummer 215 is met zijn rijk versierde gevel de absolute blikvanger in dit rijtje jugendstilpanden (nrs. 213 t/m 237). Later werden er aansluitend nog meer huizen met jugendstil-kenmerken gebouwd, maar ook die zijn veel minder uitbundig versierd dan het woonhuis op nr. 215.

  • Gevelversieringen van J.W. Bijmolt naast de voordeur (foto links) en tussen de ramen onder het balkon (foto rechts)

Gevelversieringen
De gevel is opgetrokken in witgrijs kalkzandsteen dat werd geleverd door de nabijgelegen steenfabriek Kranenburg (1899-1907). De in het natuursteen uitgebeitelde zweepslagversieringen zijn kenmerkend voor de Belgisch-Franse art-nouveaustijl. Ze zijn gemaakt door de Gelderse beeldhouwer Johan Wilhelm Bijmolt (1858-1945), die in de rechter benedenhoek van de gevel zijn naam heeft uitgehakt. Elegante boogvensters met fraaie glas-in-loodramen en een balkon met sierhek in de vorm van twee pauwen maken het plaatje compleet. Helaas worden de pauwen op het balkonhek nu deels bedekt door een schreeuwerig makelaarsbord.

De entree is rondom versierd met zweepslagmotieven in het zandsteen en een fraai glas-in-loodvenster.

Virtueel binnenkijken
Wie het huis ook van binnen wil bekijken, kan tijdelijk terecht op Funda. Hier staan niet alleen gedetailleerde makelaarsfoto’s van het exterieur en interieur maar ook 3D-opnamen. U kunt nu dus virtueel een rondgang door het huis maken alsof u een van de geïnteresseerde kopers bent. Dit biedt de unieke kans om het fraaie interieur te bezichtigen inclusief de originele glas-in-loodvensters, schouwen, stucplafonds, schuifdeuren, deurkrukken, trapversiering e.d. Neem snel een kijkje want zodra het huis is verkocht gaan de (3D-)foto’s van de site af.

Voor een slordige 1,3 miljoen euro woont u achter de mooiste art-nouveau-gevel van Den Haag (parkeerplek voor de deur niet inbegrepen).


Andere huizen in het woonblok van Jan Olthuis

Zie hieronder enkele foto’s van de andere huizen in het woonblok van architect Jan Olthuis. Vooral het laatste huis op nummer 237 verkeert nog in een mooie staat met leuke originele details, zoals de kat en hond die de kraagstenen van het balkon versieren.

  • De foto’s bij het bericht hierboven zijn gemaakt door Sipke van de Peppel.

Laan van Meerdervoort anno 1900

Tot slot enkele oude zwart-witfoto’s en prentbriefkaarten uit de collectie van het Haags Gemeentearchief. De beelden laten goed zien wat een statige straat de Laan van Meerdervoort was begin 1900.

Op deze foto uit 1900 is men net begonnen met de verlenging van de Laan van Meerdervoort aan de rand van het Afvoerkanaal. Het gebouw op de voorgrond is de huishoudschool op nr. 211. Een eind verderop verrijst het woonblok van architect Jan Olthuis (nrs. 213 t/m 237). Rechts in de verte is steenfabriek Kranenburg te zien, die het kalkzandsteen voor de gevels leverde.

Drie opnamen uit circa 1905 van het begin van de Verlengde Laan van Meerdervoort. Het huis op de hoek is nr. 213 met daarnaast de uitbundig versierde gevel van nr. 215

De gevels van Laan van Meerdervoort nr. 221 t/m 225 (van rechts naar links) zijn ook ontworpen door jugendstil-architect Jan Olthuis, maar minder uitbundig versierd dan het huis op nr. 215. Foto uit 1910.

Zeldzame ingekleurde opname van de Laan van Meerdervoort met zicht op de Archimedesstraat. Het hoekhuis van architect Jan Olthuis op nr. 213 is nog net zichtbaar, helaas staat nr. 215 niet op deze foto.

Deze twee foto’s zijn in 1907/1908 of iets later gemaakt. Toen reed er dus voor het eerst een tram door de Laan van Meerdervoort. De laan is nu een drukke verkeersweg met nog steeds een trambaan.

Foto’s: Gemeentearchief Den Haag