Tags

, , , , , , , , , , , , , , , ,

René Lalique, vaas Bacchantes, 1927, privécollectie (foto: Gemeentemuseum)

Eindelijk wordt er ook in Nederland een grote tentoonstelling gewijd aan het werk van juwelenontwerper en glaskunstenaar René Lalique. Het Gemeentemuseum in Den Haag toont deze zomer letterlijk schitterende werken van deze ‘meester van de Franse art nouveau en art deco’. Aan de hand van ruim 100 exclusieve objecten geeft de expositie een beeld van de Nederlandse clientèle van de kunstenaar, zijn opdrachtgevers en hoe zijn werk hier werd ontvangen.

Rond 1900 wordt de jonge kunstenaar René Lalique (1860-1945) internationaal gezien als dé ontwerper van het moderne sieraad. De groten der aarde, actrices en operadiva’s pronken met zijn sieraden die niet imponeren door het gebruik van goud en diamanten, maar door de creatieve vormentaal en het gebruik van nieuwe materialen als vensteremaille en halfedelstenen.

René Lalique, karaf Sirènes et grenouilles, 1911, vaas Fougères, 1912 en vaas Quatre masques, 1911, privécollectie (foto: Gemeentemuseum)Moderne industriële luxe
Lalique kiest typische art nouveau en art deco motieven, zoals de natuur en vrouwelijke vormen. Hij ontpopt zich tevens tot glaskunstenaar, wat ook in Nederland belangstelling wekt. Zijn kennismaking met de luxe parfumindustrie zorgt voor een stroomversnelling. Hij ontwikkelt een werkwijze die het midden houdt tussen kunst en industriële vormgeving: moderne industriële luxe. Hij vervaardigt machinaal hoogwaardige kunstobjecten met een luxe uitstraling. Naast parfumflessen gaat hij onder eigen naam kunstzinnige glasvormen produceren. Doordat de objecten in een oplage worden geproduceerd zijn deze bereikbaar voor een breder publiek.

Roaring twenties
Nederland maakt vanaf de roaring twenties kennis met Lalique. Naast beroemde verkooppunten als Metz & Co en Focke & Meltzer, worden zijn glazen objecten via kleine tentoonstellingen verkocht. Zijn werk wordt tot in Nederlands-Indië gewaardeerd, bedrijven geven hem opdrachten en ook het Koninklijk Huis blijkt niet ongevoelig voor de Franse pracht en praal. Het koninklijk paar vraagt Lalique lampen te ontwerpen voor Paleis Soestdijk.

René Lalique, blauw glazen hanger Figurine drapée, 1919, bronzen spiegel met kariatide, 1910, en glazen doosje Fontenay, 1910, privécollectie (foto: Gemeentemuseum)Franse chic
Het indrukwekkende jaren 30-gebouw van het Gemeentemuseum Den Haag biedt de ultieme ambiance voor een tentoonstelling over deze meester van de Franse art nouveau en art deco. De tentoonstelling geeft aan de hand van ruim honderd voorwerpen een goed beeld van de Franse chic in Nederland tijdens het interbellum. Van een hoornen kam met parels, tot een vensteremaille halssieraad, van gouden manchetknopen tot persgeblazen parfumflacons en schitterende glazen siervazen die vrouwen en mannen rond 1900 van grandeur en klasse deden voorzien.

Video
De tentoonstelling ‘René Lalique in Nederland’ loopt van 22 juni tot en met 10 november 2013. Onderzoeker Lennart Booij (1970) – bekend van televisieprogramma’s als AVRO’s zoektocht, Krachtstroom en VARA’s Lagerhuis – sluit met deze expositie en de daarbij behorende, rijk geïllustreerde publicatie gewijd aan het oeuvre van René Lalique een vierjarig promotieonderzoek af aan de Universiteit Leiden. In de video hieronder geeft hij een inleiding bij de tentoonstelling.

Bron: Gemeentemuseum Den Haag