Tags

, , , , , , , , , , , , , , , ,

De Duitse zoöloog Ernst Haeckel (1834-1919) had begin 1900 een grote invloed op de Nederlandse toegepaste kunst. In deze video laat Menno Jonker, beeldend (glas)kunstenaar en conservator van Museum Het Schip, zien dat ook de decorateurs van het Scheepvaarthuis zich lieten inspireren door Haeckel’s wetenschappelijke illustraties van zeeorganismen.

Het Scheepvaarthuis was het gezamenlijke hoofdkantoor van zes Amsterdamse rederijen en geldt als het pronkstuk van de Amsterdamse School. De decoratie van het gebouw werd verzorgd door verschillende kunstenaars en is doorspekt van verwijzingen naar de zee. Van lampen in de vorm van zeesterren tot behang met zeepaardjes en inktvissen. Overal in het gebouw zijn decoraties van zeedieren en zeeorganismen te vinden, die veelal geïnspireerd zijn op de illustraties van Haeckel. Of zoals Jonker stelt: ‘Het gebouw ademt aan alle kanten “Haeckel”.’

De video is gemaakt naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Een zee van glas’ in het Nationaal Glasmuseum in Leerdam en belicht het werk van:

  • sierkunstenaar Theo Nieuwenhuis (1866-1951)
  • glazenier Willem Bogtman (1882-1955)
  • interieurarchitect Michel de Klerk (1884-1923)

Lees ook mijn eerdere bericht over ‘Een zee van glas’. De tentoonstelling is loopt nog tot en met zondag 26 oktober 2014).