Tags

, , , , , , , , ,

Volksbuurt New York circa 1900

Volksbuurt in New York circa 1900 (rond1900.jouwweb.nl)

Anno1900.nl is natuurlijk niet de enige website over het fin de siècle. Er zijn nog veel meer sites die zich toespitsen op deze unieke periode tussen pakweg 1890 en 1914. In dit bericht heb ik de leukste en meest interessante websites op een rij gezet.

Affiche uit 1896 voor de 'Vitascope' de eerste soort bioscoop van Edison

Affiche uit 1896 voor de ‘Vitascope’ de eerste soort bioscoop van Edison

Rond1900.jouwweb.nl

Wie meer wil weten over het alledaagse leven rond 1900 moet zeker een kijkje nemen op deze website van Varenna. Achter deze blognaam gaat cultuurhistorica Anne-Claire Verham schuil, die regelmatig schrijft over het Belle Époque. Haar site staat bol van de interessante feiten en wetenswaardigheden.

Burn-out
Wist je bijvoorbeeld dat de burn-out eigenlijk is ontstaan aan het einde van de 19e eeuw? Alleen noemden ze het toen ‘neurasthenie’. Deze ziekte kwam vooral voor onder mannen, die oververmoeid, overspannen of depressief raakten van de hoge eisen en de constant veranderende structuur van de maatschappij. Zoveel is er in ruim 100 jaar dus niet veranderd.

Uitvindingen
Erg leuk zijn ook de verhalen over de vele uitvindingen aan het einde van de 19e eeuw, zoals de uitvinding van de vaatwasser (1886), radio (1895), bioscoop (1896) en roltrap (1897). Ook de maatschappelijke veranderingen worden uitgebreid belicht met bijvoorbeeld artikelen over de industriële vooruitgang en de emancipatie van de vrouw. Maar het leukste zijn toch de artikelen over het leven van alledag.

Oscar Wilde

Oscar Wilde, een van de veelbesproken schrijvers op Rond1900.nl

Rond1900

Rond1900.nl is een van de best verzorgde websites over het fin de siècle. De berichten worden geschreven door een aantal bloggers, die zich vooral toespitsen op de literatuur en het decadentisme van rond 1900. Zo is er veel aandacht voor dandy’s als Oscar Wilde, Louis Couperus en Carel de Nerée tot Babberich. Ook de literatuur van de Tachtigers komt ruimschoots aan bod.

Oscar Wilde
Het motto van de site is een beroemde quote van Oscar Wilde: ‘All art is quite useless’. Wat niet wil zeggen dat de redacteuren de kunst van rond 1900 niet serieus nemen. Peter Hoffman, een van de oprichters van de site, verwoordt dit fin-de-siècle-gevoel als volgt:

‘Het fin de siècle luidt als scharnierpunt zowel het einde van een tijdperk, als de geboorte van de moderne cultuur in. Rond1900 richt zijn vizier op dit “breukvlak van twee eeuwen”; verschillende medewerkers laten in artikelen, overpeinzingen, recensies, nieuwsberichten, enzovoort, hun licht schijnen op cultuur rond 1900, in de breedste zin des woords. Welke kanten onze bijdragen ook zullen uitwaaieren, de actualiteit geeft steeds de aanzet. Inspiratie genoeg: heden ten dage is de interesse voor deze kleurrijke periode uit onze cultuurgeschiedenis nog springlevend. Dat hoeft niemand te verbazen. Kunst mag sindsdien weer nieuwe wegen bewandeld hebben, zij is nuttelozer dan ooit. En juist daarom zo belangrijk.’

Art nouveau winkelpui in Dordrecht

Winkelpui in de Vriesestraat (nr. 130) in Dordrecht (foto: Seishonagon)

About Art Nouveau

Op About Art Nouveau neemt blogger Seishonagon je mee op haar ontdekkingsreis door de wereld van de art nouveau. Volgens Seishonagon begon haar interesse voor deze kunst- en architectuurstroming tijdens een bezoek aan Parijs in 1989, waar ze op slag verliefd werd op de prachtige Metro-ingangen van Hector Guimard. Inmiddels heeft ze de halve wereld afgereisd op zoek naar mooie art nouveau kunst en gebouwen.

Eigen jugendstil huis
Seishonagon schrijft niet alleen over de beroemde art nouveau steden als Praag, Brussel en Barcelona, maar ook gewoon over een mooi jugendstil pand in Harderwijk of Delft. Door haar berichten te volgen leer je zelf ook met andere ogen naar deze prachtige gebouwen te kijken. Nog niet zo lang geleden heeft ze in haar woonplaats Dordrecht haar eigen jugendstil huis gekocht dat ze nu aan het opknappen is.

Restauratie van een art nouveau gebouw in Riga, Letland (foto: Jalf Flach)

Restauratie van een art nouveau gebouw in Riga, Letland (foto: Jalf Flach)

Rondom1900

Jalf Flach maakt over de hele wereld foto’s van jugendstil gebouwen en interieurs. Zijn website Rondom1900 bevat foto’s uit tal van landen en plaatsen. Heel handig als je zelf op reis gaat en wilt weten of er in de buurt nog mooie art nouveau gebouwen zijn. Maar ook gewoon een mooie en goed gedocumenteerde website om thuis te bekijken en zo je eigen virtuele droomreis te maken.

Eerbetoon
Volgens Jalf is zijn website: ‘Een onvolledige poging tot samenvatting van wat er nog resteert aan art nouveau architectuur na een kleine eeuw vernieuwingsdrang en twee wereldoorlogen, maar vóór alles een eerbetoon aan de scheppers ervan die een bijzondere schoonheid in de wereld brachten.’

Jugendstil in Oost-Europa
Heel bijzonder zijn bijvoorbeeld de foto’s van art nouveau architectuur in Oost-Europese landen. ‘Achter het IJzeren Gordijn had men niet de middelen om de huizen te onderhouden of te verbouwen’, vertelt Jalf op zijn site. ‘Bovendien herinnerde de weelderigheid aan een periode van decadentie die het communistische regime niet welgevallig was. Het resultaat is een verwaarloosde maar nog wel volstrekt authentieke schat aan gebouwen. Nu de waarde ervan wordt herkend en men de middelen heeft, worden ze vaak gerestaureerd op zo’n  wijze dat ze er mooier uit te voorschijn komen dan ze wellicht ooit waren.’

cropped-klimt-75

Fin de Siècle Kunst

Fin de Siècle Kunst is een nog vrij nieuwe weblog. De site is opgezet door kunsthistorica Karin Haanappel, die regelmatig lezingen geeft over kunst rond 1900. Het voorbereiden van deze colleges, het zoeken naar beeld- en filmmateriaal en het bestuderen van oude teksten gaf haar zoveel voldoening dat ze besloot om ook een blog te wijden aan deze fascinerende periode in de kunstgeschiedenis. De eerste artikelen gaan over de Wereldtentoonstelling van 1900, Praag rond 1900, Alphonse Mucha en Charles Rennie Mackintosch.