Tags

, , , , , , , , , ,

De nieuwe Jugendstil en Art Deco agenda’s voor 2015 zijn uit! Dit is de tweede keer dat ik zelf de agenda’s heb samengesteld vanuit mijn verzameling boekbanden en gelegenheidsgrafiek. Daarnaast mocht ik ditmaal putten uit de bijzondere collectie van mijn goede verzamelvriend Marc van der Bolt, die geheel onverwachts op 19 februari 2013 is overleden.

omslag_jugendstil_agenda_2015

Marc was een groot kenner van toegepaste kunst uit de periode 1890-1940. Of zoals hij zelf altijd zei: ‘onze periode’. Hij had een goed oog voor bijzondere ontwerpen en wist hier ontzettend veel over te vertellen. Samen hebben we vele boekenmarkten en verzamelbeurzen afgespeurd op zoek naar unieke vondsten. Ik weet zeker dat hij het leuk zou hebben gevonden dat enkele fraaie voorbeelden uit zijn collectie nu in de Jugendstil en Art Deco agenda voor 2015 staan.

Pension Brocke - Cornelie Noordwal, bandontwerp: Willem Pothast (1900)

Pension Brocke (1900), bandontwerp: Willem Pothast

Doorlopende bandversiering
Ook dit jaar bevatten de agenda’s weer 53 afbeeldingen (bij iedere week één). We hebben ons best gedaan om de boekbanden wat ruimtelijker weer te geven, zodat je ook de rug en het achterplat goed kunt bekijken. Bij veel boeken van rond 1900 bestaat de bandversiering namelijk uit een doorlopende compositie, zie bijvoorbeeld hiernaast de fraaie art nouveau band van Pension Brocke.

Omslag Jugendstil agenda 2015
Over de covers van beide agenda’s ben ik zelf zeer tevreden. Het coverontwerp van de Jugendstil agenda (zie de foto bovenaan dit bericht) is afgeleid van een reclame van de Nederlandsche-Indische Levensverzekering- en Lijfrente-Maatschappij (NILLMIJ). Over dit onbekende ontwerp schreef ik al eerder een kort bericht en frequente bezoekers van deze site weten dat ik deze afbeelding ook gebruik als logo voor mijn blog, Facebook-pagina en Twitter-account.

omslag_art_deco_agenda_2015

Cover Art Deco agenda 2015
De cover van de Art Deco agenda bestaat uit een uitsnede van het omslagontwerp van Dolly Rüdeman voor een programmaboekje van het Luxor Theater in Arnhem. Dit was een van Marc’s favoriete ontwerpen. Beide agenda’s zijn voor mijzelf een klein eerbetoon aan onze bijzondere vriendschap.

De agenda’s zijn te koop via de website van uitgeverij Bekking & Blitz (prijs € 13,99) en liggen binnenkort natuurlijk ook weer in de boekwinkel.