Tags

, , , , , , , ,

Interessante video over het creatieve antwoord van de jonge Amsterdamse School-architecten op de woningnood in Amsterdam.

Amsterdam trok rond 1900 veel mensen op zoek naar werk. Deze arme arbeiders woonden dicht op elkaar in nauwe straten en in slechte en ongezonde krotwoningen. Door de invoering van de Woningwet in 1901 en het vooruitstrevende volkshuisvestingsbeleid van SDAP-wethouder Floor Wibaut zou deze erbarmelijke situatie veranderen. De krotten werden gesloopt en maakten plaats voor nette arbeiderswoningen.

Hendrik Wijdeveld
Een groep jonge, idealistische architecten werkte mee aan deze grote sociale woningbouwprojecten. Zij kenden elkaar uit het atelier van Eduard Cuypers en bouwden in de nieuwe stijl van de Amsterdamse School. In het laatste deel van de video blikt een van hen – architect Hendrik Wijdeveld – tijdens een interview in 1975 terug op deze bewogen periode.