Tags

, , , , ,

Altijd al willen wonen in een fraai jugendstil-huis van rond 1900? Grijp dan nu uw kans. Het huis van aannemer-architect Johannes Petrus Josephus Lorrie staat te koop. Voor een slordige 2,25 miljoen bent u eigenaar van een van de mooiste art nouveau-woningen in Den Haag.

Het Lorrie Huis is al 4 generaties in de familie, maar gaat nu toch verkocht worden, vertelde Lorrie’s achterkleinzoon Bart Bonarius onlangs op TV West. Doordat het monumentale art nouveau-huis zo lang in de familie is gebleven, bevat het interieur nog veel authentieke details. Zo zijn alle inbouwkasten die Lorrie zelf heeft ontworpen nog aanwezig in het gebouw. Ook veel meubelen staan nog steeds op hun oorspronkelijke plek.

‘Het komt wereldwijd slechts zelden voor dat een architectenhuis van rond 1900 behouden bleef waarbij het complete ensemble van het zelf ontworpen huis en meubelen, foto’s en archivalia op dezelfde plaats te vinden zijn’, meldt de advertentie op Funda.nl. ‘In Nederland is het uitzonderlijk dat een dergelijk huis gedurende 4 generaties in dezelfde familie is gebleven. Het huis is een Gesamtkunstwerk in Haagse art nouveau-stijl dat de tijd bijzonder gaaf heeft doorstaan; het is een van de weinige bewaard gebleven art nouveau-interieurs in Nederland.’

Helaas hebben wij zelf geen 2,25 miljoen euro in een oude sok, maar de verkoop biedt wel de mogelijkheid om het Lorrie Huis nog eens goed van binnen en buiten te bekijken. Op Funda staan prachtige foto’s van het interieur. Zelf bezocht ik het Lorrie Huis al eens tijdens een excursie van Vereniging Vrienden van Nieuwe Kunst 1900, maar toen heb ik natuurlijk niet alle ruimten gefotografeerd. Dus wilt u ook eens de wc bekijken of een kijkje nemen in de slaapkamers, grijp dan nu uw kans.

De foto’s bij dit bericht zijn gemaakt tijdens een bezichtiging in 2014.

Update 1 oktober 2017: Lorrie Huis als Art Nouveau Museum?

Op initiatief van Hagenaar Harry Berg is er inmiddels een Facebookgroep opgericht van vrijwilligers en liefhebbers die het Lorrie Huis willen behouden voor Den Haag. De groep wil dat het jugendstil-pand wordt aangekocht door de gemeente of een andere investeerder om er een museum van te maken.

Den Haag zou dan net als andere Europese art nouveau-steden zoals Brussel (Horta Museum), Barcelona (Casa Batlló) en Wenen (Secessionsgebouw) zijn eigen Art Nouveau Museum krijgen, waar bijvoorbeeld art nouveau-collecties kunnen worden getoond die nu niet permanent te bezichtigen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de grote collectie Rozenburg keramiek van het Gemeentemuseum. Dit zou Den Haag dat relatief veel jugendstil-winkelpanden heeft, definitief op de kaart zetten als art nouveau-stad.

Casa Lorrie?
Een prachtig initiatief maar ik heb wel mijn twijfels of het haalbaar en rendabel is. Lorrie was met alle respect geen grote architect (hij was eigenlijk een aannemer die voor andere architecten werkte) en zijn naam trekt dus minder mensen aan dan die van bijvoorbeeld Horta of Gaudi. Ik zie dit ook bij andere particuliere art nouveau-huizen die nu als museum te bezichtigen zijn. Neem bijvoorbeeld het Cauchie Huis in Brussel dat een prachtig interieur en exterieur heeft. Toch valt mij bij ieder bezoek weer op dat er weinig andere bezoekers zijn. En het Cauchie Huis heeft dan nog als voordeel dat er ieder jaar vele liefhebbers speciaal voor de art nouveau naar Brussel komen. Den Haag zal veel minder art nouveau-toeristen trekken.

Vereniging Hendrick de Keyser
Maar ik wil geen spelbreker zijn in dit nobele streven. Op zich zou het natuurlijk fantastisch zijn als het Lorrie Huis een goede bestemming krijgt en toegankelijk wordt voor het publiek (want tot nog toe werd het huis alleen opengesteld voor speciale bezichtigingen). Ik zie zelf meer in een aankoop door Vereniging Hendrick de Keyser, die veel ervaring heeft met het restaureren van monumenten en het geven van een nieuwe bestemming aan dit soort gebouwen.

Zie voor meer info de Facebookpagina Art Nouveau museum Den Haag.