Tags

, , , , ,

Altijd al willen wonen in een fraai jugendstil-huis van rond 1900? Grijp dan nu uw kans. Het huis van aannemer-architect Johannes Petrus Josephus Lorrie staat te koop. Voor een slordige 2,25 miljoen bent u eigenaar van een van de mooiste art nouveau-woningen in Den Haag.

Het Lorrie Huis is al 4 generaties in de familie, maar gaat nu toch verkocht worden, vertelde Lorrie’s achterkleinzoon Bart Bonarius onlangs op TV West. Doordat het monumentale art nouveau-huis zo lang in de familie is gebleven, bevat het interieur nog veel authentieke details. Zo zijn alle inbouwkasten die Lorrie zelf heeft ontworpen nog aanwezig in het gebouw. Ook veel meubelen staan nog steeds op hun oorspronkelijke plek.

‘Het komt wereldwijd slechts zelden voor dat een architectenhuis van rond 1900 behouden bleef waarbij het complete ensemble van het zelf ontworpen huis en meubelen, foto’s en archivalia op dezelfde plaats te vinden zijn’, meldt de advertentie op Funda.nl. ‘In Nederland is het uitzonderlijk dat een dergelijk huis gedurende 4 generaties in dezelfde familie is gebleven. Het huis is een Gesamtkunstwerk in Haagse art nouveau-stijl dat de tijd bijzonder gaaf heeft doorstaan; het is een van de weinige bewaard gebleven art nouveau-interieurs in Nederland.’

Helaas hebben wij zelf geen 2,25 miljoen euro in een oude sok, maar de verkoop biedt wel de mogelijkheid om het Lorrie Huis nog eens goed van binnen en buiten te bekijken. Op Funda staan prachtige foto’s van het interieur. Zelf bezocht ik het Lorrie Huis al eens tijdens een excursie van Vereniging Vrienden van Nieuwe Kunst 1900, maar toen heb ik natuurlijk niet alle ruimten gefotografeerd. Dus wilt u ook eens de wc bekijken of een kijkje nemen in de slaapkamers, grijp dan nu uw kans.

De foto’s bij dit bericht zijn gemaakt tijdens een bezichtiging in 2014.