Tags

, ,

In het Gemeentemuseum Den Haag is van 21 april tot en met 28 oktober 2018 de tentoonstelling ‘Art Nouveau in Nederland’ te zien. Collectie Anno1900 is bruikleengever voor deze bijzondere expositie, en ik ben natuurlijk zo trots als een pauw dat enkele van mijn pronkstukken nu in het museum te bewonderen zijn.

Aquarel-ontwerptekening omslagkalender Bloem en Blad juli 1905 door Anna Sipkema

Anna Sipkema, aquarel-ontwerptekening omslagkalender Bloem en Blad juli 1905

Zo toont het museum 6 zeldzame ontwerptekeningen van Anna Sipkema voor de ‘Bloem en Blad kalender’ van 1905. Deze kalenderbladen tikte ik 3 jaar geleden op de kop bij een antiquariaat in Amsterdam. Ze waren afkomstig uit de overgenomen boedel van het failliete De Slegte. Volgens de verkoper hadden ze daar jarenlang onderop een stapel van nog uit te zoeken paperassen gelegen. Als verzamelaar is zo’n vondst natuurlijk geweldig, maar dat de ontwerptekeningen straks aan de muur hangen in het Gemeentemuseum geeft nog veel meer voldoening. Nu kan iedereen zien wat een geweldige kunstenares Anna Sipkema was en dat zij een prominente plek verdient op deze tentoonstelling.

Naast de ontwerpen van Anna Sipkema zijn op de expositie meer dan 50 boekbanden, kalenderbladen, tijdschriftomslagen en andere gelegenheidsgrafiek uit mijn verzameling te zien. Hieronder ziet u vast een voorproefje afgewisseld met enkele fraaie art-nouveau-objecten uit de collectie van het museum.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De tentoonstelling Art nouveau in Nederland in Gemeentemuseum Den Haag loopt van 21 april tot en met 28 oktober 2018. Bij de expositie verschijnt bij WBooks een tweetalige catalogus (Nederlands, Engels) met teksten van conservatoren Jan de Bruijn, Frouke van Dijke en Madelief Hohé (€ 24,95).

Spread uit het boek ‘Art Nouveau in Nederland’ met afbeeldingen van kalenderbladen van Netty van der Waarden en Anna Sipkema.

Reageer op dit bericht…