Kunst en leven tijdens de Weimarrepubliek

John Heartfield, Vater und Sohne (detail), 1924, foto, Collectie Akademie der Künste, Berlijn, VG Bildkunst Bonn

In het onlangs vernieuwde en uitgebreide Museum de Fundatie in Zwolle is tot 16 september de fascinerende tentoonstelling ‘Dans op de vulkaan’ te zien. Aan de hand van vele topwerken uit de Duitse kunstgeschiedenis worden kunst en leven in de Republiek van Weimar in beeld gebracht.

De Republiek van Weimar, gemarkeerd door enerzijds het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918 en anderzijds de machtsovername door Adolf Hitler in 1933, kent twee gezichten. De periode geldt als een hoogtepunt van kunst en cultuur in Duitsland, maar was ook een tijd van felle politieke strijd en economisch verval.

Lees verder

Lyrische lijnen van Oostenrijkse meesters

De tentoonstelling ‘Lyrische Lijnen’ in het Drents Museum geeft een rijk beeld van de Oostenrijkse papierkunst tussen 1900 en 1920. Tot 23 september zijn in Assen een kleine 70 topstukken van de Grafische Sammlung van de Landesgalerie Linz, bij Wenen, te zien. De expositie toont naast werken van Gustav Klimt, Oskar Kokoschka en Egon Schiele ook werk van minder bekende kunstenaars als Alfred Kubin, Klemens Brosch, Albin Egger-Lienz, Anton Faistauer en Aloys Wach.

Gustav Klimt, Frauenkopf en face, viltstift op papier (foto: Drents Museum)

Gustav Klimt
Met hun gevoelige, elegante lijnen voeren kunstenaars als Klimt, Kokoschka en Schiele ons terug naar de periode 1900-1920, waarin allerlei vernieuwingen in kunst en maatschappij elkaar razendsnel opvolgden. In 1897 scheidde een groep onder leiding van Gustav Klimt zich af van de gevestigde orde van kunstenaars: de Secession, ofwel afscheiding.

Lees verder