Lift uit Casa Batlló mogelijk teruggevonden in Italië

mogelijk_gestolen_lift_uit_casa_batllo

De lift is ontdekt door de Italiaanse art nouveau-expert Andrea Speziali.

Breaking art nouveau-news: een bijzondere liftcabine die misschien afkomstig is uit Casa Batlló, het beroemde art nouveau-huis van Antoni Gaudi in Barcelona, is deze maand opgedoken in Italië.

Een Italiaanse art nouveau-expert ontdekte de liftcabine toen de eigenaar, een rijke Italiaanse kunstverzamelaar, hem vroeg om zijn nieuwe aanwinst te taxeren. De lift had jaren in de opslag van een villa in Palermo gestaan, totdat hij aan de verzamelaar werd verkocht. Men vermoedt dat de lift is gestolen door de oorspronkelijke eigenaar van de villa. Deze Spaanse zakenman zou tijdens het Franco-regime meerdere gestolen kunstvoorwerpen naar zijn vakantiehuis in Palermo hebben meegenomen.

Lees verder

Binnenkijken in ’t Reigersnest

Vandaag zijn we met veertig VVNK-leden uitgenodigd voor een bezoek aan ’t Reigersnest in Oostvoorne. Bij aankomst worden we hartelijk ontvangen door Christine en Hesje van Duin, kleindochters van de Rotterdamse assurantiemakelaar I.M. Hudig die het landhuis in 1919-1920 liet bouwen. Zij laten ons alle bijzondere plekken zien: van de ovale woonkamer tot en met de zolder onder het rieten dak waar zij als kinderen vaak speelden.

Lees verder

Heilige Antonius Abt in Scheveningen

Deze engel waakt bij de entree van de Heilige Antonius Abt. Deze grotendeels in baksteen opgetrokken kerk, gebouwd in 1925 naar het ontwerp van Pierre en Jos Cuypers, speelt met haar hoge toren een belangrijke rol in het silhouet van Scheveningen. Maar de kerk is vooral bekend om zijn indrukwekkende apsis-mozaïek van Antoon Molkenboer.

Lees verder

La Vie Parisienne: erotiek met een knipoog

La Vie Parisienne, 24 april 1920, omslagontwerp: Vald’Es (Valvérane & D’Espagnat)

Het erotische en satirische weekblad La Vie Parisienne was begin 1900 niet alleen geliefd bij Franse lezers, maar wist ook het hart te stelen van de Amerikaanse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na de oorlog groeide het fraai geïllustreerde blad uit tot de spreekbuis van Les Années folles.