Tags

, , , , , , , , , , , , , , ,

jugendstil_agenda_2016_klein

Ben je op zoek naar een leuke agenda voor volgend jaar? Denk dan eens aan de Jugendstil agenda van uitgeverij Bekking & Blitz. Net als de afgelopen 2 jaar bevat de agenda voor 2016 weer veel afbeeldingen van boekbanden en gelegenheidsgrafiek uit de collectie van Anno1900.

De grafische kunst maakte aan het einde van de 19e eeuw een internationale bloeiperiode door. Kunsttijdschriften als Jugend, L’Image, L’Estampe Moderne, The Studio en Onze Kunst schoten als paddenstoelen uit de grond. Voor het ontwerpen van de omslagen werden bekende kunstenaars ingeschakeld.

Jugend nr. 38, 18 september 1897, omslagontwerp: Franz von Stuck

Franz von Stuck
Zo vindt u bij week 17 in de nieuwe agenda een omslagontwerp van de symbolistische schilder Franz von Stuck voor Jugend; het vernieuwende Duitse kunsttijdschrift waaraan de Jugendstil zijn naam dankt. Von Stuck tekende in 1897 twee danseressen in wapperende jurken, die doen denken aan de sierlijke gewaden waarmee de Amerikaanse danseres Loie Fuller furore maakte in het Parijs van de jaren 90. Vooral de figuur rechts vertoont grote gelijkenis met het beroemde affiche met Loie Fuller dat Jules Chéret 4 jaar eerder maakte voor de Folies Bergère.

l'Estampe Moderne nr. 3 1897, omslagontwerp: Alphonse Mucha

Alfons Mucha
De omslagen voor L’Estampe Moderne (week 1) en Le Mois (week 5) zijn ontworpen door Alfons Mucha, die wereldberoemd werd met zijn fraaie femmes fatales. Niet voor niets werd de art nouveau in Frankrijk aanvankelijk ‘le style Mucha’ genoemd.

Paul Berthon
Een andere kunstenaar die bekend stond om zijn geheimzinnige vrouwenportretten, is Paul Berthon. Zijn bijzondere omslagontwerp voor L’Image diende als basis voor de cover van deze Jugendstil agenda. Let vooral op het zwierige lijnenspel dat zo typerend is voor de Franse art nouveau.

Muziekblad - De Roos, omslagontwerp: Antoon Molkenboer (1896)

Antoon Molkenboer
Vanzelfsprekend vindt u in de Jugendstil agenda van 2016 ook weer veel werk van Nederlandse ontwerpers. Een van mijn persoonlijke favorieten is het muziekblad ‘De Roos’, ontworpen in 1896 door Antoon Molkenboer. Zijn tekening van een geknielde engel bij een rozenstruik is van een verstilde schoonheid zoals je zelden ziet (week 12).

Richard Roland Holst
Of neem de jubileumprent die Richard Roland Holst maakte voor het 10-jarig bestaan van de Algemeene Nederlandsche Diamantbewerkersbond in 1904 (week 53). Ook bij deze litho van ‘een trouwe wachter’ valt de ingetogen vormgeving op die zo kenmerkend is voor de Nederlandse art nouveau, ook wel ‘nieuwe kunst’ genoemd.

Jubileumprent_ANDB_Roland_Holst_1904

Gemeenschapskunst
Zowel Molkenboer als Roland Holst verlangde naar een nieuwe kunst die weer in dienst moest staan van een gemeenschappelijk ideaal. Voor Molkenboer was dat het katholieke geloof, voor Roland Holst het ontwakende socialisme. Bij beiden is het juist de symbolische verbeelding van dit hogere ideaal die blijft fascineren.

Tot zover een kleine greep uit de nieuwe Jugendstil agenda. Veel plezier bij het ontdekken van uw eigen favorieten!

De Jugendstil agenda 2016 is binnenkort te koop in de boekwinkel.