Tags

, , ,

Het American Hotel aan het Leidseplein is een van de mooiste jugendstil-gebouwen van Amsterdam. In 1975 was hier een bijzondere expositie over toegepaste kunst rond 1900 te zien. De getoonde stukken waren beschikbaar gesteld door verzamelaar Herman Domisse.

Volgens een artikel in NRC Handelsblad waren er vooral ‘voorwerpen van Amsterdamse makelij’ te zien:

Er zijn dan ook kunstenaars vertegenwoordigd die destijds gewerkt hebben aan de verfraaiing van het gebouw van American, dat in 1902 klaarkwam. Er zijn vazen, tegels en prachtige sieraden te zien van Bert Nienhuis, schilder en ontwerper van de Amsterdamse plateelbakkerij De Distel, waar de tegeltableaus aan de buitenkant van gebouw American zijn vervaardigd. Maar hij is niet de enige Amsterdammer op de expositie: er zijn een pendule en plantenstudies te zien van Theodoor Nienhuis (lees: Theo Nieuwenhuis, svdp), vazen en potjes van Willem C. Brouwer en Christiaan J. van der Hoef, lepeltjes, kandelaars, serviezen van Jan Eisenloeffel. Een bijzonder mooi onderdeel van de expositie vormen de boeken, waarbij onder meer een door Hendrik Berlage verzorgde uitgave (uit 1899) van de Geschiedenis van het Britse vakverenigingswezen door Sidney en Beatrice Webb.

Wat was ik daar graag bij geweest, want een mooiere plek voor zo’n expositie kan ik me niet voorstellen. En er was ook nog aandacht voor boekversiering! Maar ja, in 1975 was ik net uit de luiers en had ik nog nooit van jugendstil gehoord.

Tot mijn verrassing vond ik deze leuke video van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid die een aardig beeld geeft van de tentoonstelling. PS: geniet ook van die heerlijke jaren-zeventig-commentaarstem!