Tags

, ,

Affiche uit 1901 van Johann Georg van Caspel (foto: Rijksmuseum)

Anno1900 is een van de trotse bruikleengevers van de tentoonstelling Het beeld spreekt! Art Nouveau in de Nederlandse affichekunst. Op de expositie zijn meer dan 25 stukken uit onze collectie te bewonderen.

In het Steendrukmuseum in Valkenswaard is van 5 juni tot 31 oktober 2021 de expositie ‘Het beeld spreekt!’ te zien. Na de succesvolle Mucha-tentoonstelling, die ondanks de coronacrisis een recordaantal bezoekers trok, zoomt het Steendrukmuseum nu in op de Nederlandse affichekunst tussen 1890 en 1915.

Lithografie
In deze periode van economische voorspoed, toegenomen mobiliteit en opkomende massacultuur bepaalt het gelithografeerde affiche het straatbeeld. Dankzij de steendruk of lithografie – een uitvinding uit 1798 van de Duitse graficus Johann Alois Senefelder – is het mogelijk om grootschalig en voordelig afbeeldingen te produceren. Bekende Nederlandse kunstenaars en toonaangevende grafici ontwerpen spraakmakende litho’s, doen mee aan ontwerpwedstrijden en voeren felle debatten over de eisen waaraan een goed reclameaffiche moet voldoen.

Nieuwe Kunst
Op de expositie zijn onder meer litho’s van H.P. Berlage, Johann Georg van Caspel, Richard Roland Holst, Jan Toorop, Jozef Israëls en Jan Sluijters te zien. Naast affiches is er ook aandacht voor boekversieringen en gelegenheidsgrafiek uit dezelfde periode. Het gaat om verfijnde, sierlijke, maar ook opmerkelijk vlak-decoratieve en geometrische ontwerpen van onder meer Antoon Molkenboer, Richard Roland Holst, Theo Nieuwenhuis en Antoon Derkinderen. Deze ontwerpen – grotendeels afkomstig uit onze collectie – maken het beeld compleet van de in Nederland opkomende ‘Nieuwe Kunst’.

Catalogus
Bij de tentoonstelling is een uitstekende catalogus verschenen (te koop voor slechts €7,50) die een goed beeld schetst van de stormachtige ontwikkeling van de vroege Nederlandse affiche- en reclamekunst. Hieronder een voorproefje van de litho’s uit onze collectie die u in Valkenswaard kunt bezichtigen (klik op de afbeeldingen voor meer informatie).