Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ter gelegenheid van Kroningsdag speurden wij het internet en onze eigen verzameling af naar de mooiste Oranje-grafiek van rond 1900. Oftewel: het Koninklijk Huis in art nouveau stijl.

Portret van koningin Wilhelmina door Paul Berthon, 1901 (collectie Paleis het Loo)De Franse graficus Paul Berthon (1872-1909) stond bekend om zijn fraaie art nouveau affiches en kleurenlitho’s van vrouwen. In 1901 maakte hij dit portret van koningin Wilhelmina, met de complimenteuze ondertitel: Sa Tres Gracieuse Majeste La Reine Wilhelmine. De prent laat Wilhelmina zien als een jonge, vastberaden vorstin van Nederland, met een kanten klederdrachtkapje en op de achtergrond een landschap met tulpen en molens. Het blad is voorzien van een sierlijke art nouveau lijst uit die tijd. De kleurenlitho werd in 2010 aangekocht door Paleis Het Loo voor de eigen collectie.

Kroningskalender 1898, J.G. van Caspel (collectie koninklijk huis)

Muziekblad - In 't Kroningsjaar (1898)

1898: inhuldiging van Wilhelmina
Deze Kroningskalender (linksboven) is ontworpen door de kunstenaar Johann Georg van Caspel (1870-1928), die werkte in een ‘klassieke’ jugendstil-stijl. De kalender werd ter gelegenheid van de inhuldiging van koningin Wilhelmina in 1898 in boekvorm uitgegeven.

Kleurenlitho tentoonstelling klederdrachten 1898, T. van der Laars

Muziekblad
Voor de viering werd een groot aantal composities geschreven. De bundel In ‘t kroningsjaar (rechtsboven) met zes liederen van Philip Loots op tekst van J.A. Bakker was populair; er verschenen op zijn minst zeven drukken. Loots (1865-1916) is nu nog het meest bekend als componist van het lied ‘Hannes loopt op klompen’. Wie het omslag van het muziekblad heeft ontworpen is niet bekend.

Klederdrachten
In het Stedelijk Museum in Amsterdam werd ter gelegenheid van de inhuldiging van Wilhelmina een grote expositie van Nederlandse klederdrachten georganiseerd. De boekontwerper Tiete van der Laars (1861-1939) legde alle klederdrachten vast in prachtige kleurenlitho’s. Op deze litho is Wilhelmina zelf afgebeeld in Drentse klederdracht.

Feestgids koninklijk bezoek Amsterdam, R.W.P. de Vries jr. (1901)Huwelijk Wilhelmina en prins Hendrik
In 1901 brachten de jonge vorstin en haar prins-gemaal ter afsluiting van hun wittebroodsweken een bezoek aan Amsterdam. Voor dit vijfdaagse bezoek – van dinsdag 5 tot zaterdag 9 maart – werd allerlei gelegenheidsgrafiek ontworpen.
De ‘Officieele Feestgids ter gelegenheid van het koninklijk bezoek aan Amsterdam’ is ontworpen door Reinier de Vries (1874-1953).

Theo Neuhuys (1878-1921) ontwierp het programma van de galafeestuitvoering in het Concertgebouw op donderdag 7 maart (linksonder). Zijn collega Theo Nieuwenhuis (1866-1951) tekende voor het programma van de galavoorstelling in de Stadsschouwburg op vrijdag 8 maart (rechtsonder).

Programma Gala-Feestuitvoering, Theo Neuhuys (1901)

Titelblad Galavoorstelling Stadsschouwburg, Theo Nieuwenhuis (1901)

1913: 100 jaar onafhankelijk Programmaboekje Oranjefeesten Edam 1913, Antoon van Welie
Dit programmaboekje voor de Oranjefeesten in Edam is ontworpen door de symbolistische kunstschilder Antoon van Welie (1866-1956), die zelf in Edam woonde. In 1913 werd overal in het land gevierd dat Nederland 100 jaar eerder zijn onafhankelijkheid had teruggewonnen op de Fransen. Het feest in Edam duurde twee dagen met als hoogtepunt een historische optocht door de stad. Lees meer hierover in ons eerdere bericht over de Oranjefeesten in Edam.

Bronnen: websites van het Koninklijk Huis en Paleis Het Loo